Μια έκταση δάσους ίση με τη Βρετανία χάνει κάθε χρόνο από το 2014 η Γη

Gazzetta team
Μια έκταση δάσους ίση με τη Βρετανία χάνει κάθε χρόνο από το 2014 η Γη
Τραγικά τα στοιχεία των τελευταίων ετών, με τον πλανήτη να «ουρλιάζει» πια για βοήθεια.

Θέμα πραγματικά λίγων ετών φαίνεται πως είναι πια να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μια οικολογική κρίση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί.

Διότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο πλανήτης μας δεν «φωνάζει» πλέον, αλλά «ουρλιάζει» για βοήθεια.

Δεν μας έφτανε, λοιπόν, το ασταμάτητο και ταχύτατο λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος και το νέφος, σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ολοένα και μεγαλύτερη χρόνο με τον χρόνο εξαφάνιση των δασών του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα μιας σχετικής έρευνας είναι τραγικά. Σύμφωνα με αυτήν, η Γη χάνει κάθε χρόνο από το 2014 μια έκταση δάσους ίση με τη Βρετανία. Δηλαδή, για να μιλήσουμε με νούμερα, περισσότερα από 64 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ετησίως! Και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2014. Έχουν χαθεί, δηλαδή... πέντε Βρετανίες δέντρων, γεγονός που επηρεάζει ήδη δραματικά την άγρια φύση και την αλλαγή του κλίματος, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη.

Και όλα αυτά, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων ότι θα μειώσουν τουλάχιστον στο μισό τις απώλειες των δασών μέχρι το 2020. Αυτό θεωρείται αδύνατον πια, όπως προειδοποίησε το Climate Focus, που διεξήγαγε την έρευνα.

Για να καταλάβουμε πόσο τραγική είναι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα 26 εκατομμύρια εκτάρια που καίγονται ετησίως από το 2014 αντιπροσωπεύουν το 43% της απώλειας δάσους σε σύγκριση με την περίοδο 2001-2013, όπως αναφέρει η έκθεση, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (12/9), πριν την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ίδια έκθεση, δε, αναφέρει πως το 90% των δασών που χάθηκαν από το 2001 έως το 2015 ήταν τροπικά.

Ο ετήσιος ρυθμός απώλειας αυξήθηκε κατά 44% την περίοδο 2014-2018, κυρίως λόγω της εκκαθάρισης της γης για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων όπως το βόειο κρέας, η σόγια και το φοινικέλαιο. Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στις περιοχές τροπικών δασών της Νότιας Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπου ο ρυθμός απώλειας αυξήθηκε ραγδαία μεταξύ 2014-2018 σε σύγκριση με το 2001-2013. Η Αφρική είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών -από 2 εκατομμύρια σε 4 εκατομμύρια- ενώ η Νότια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη απώλεια ανά όγκο.

Το κακό είναι ότι η έκθεση έχει λάβει υπόψη της δεδομένα μέχρι το 2018, συνεπώς δεν περιλαμβάνει τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στον Αμαζόνιο. Οι ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η αποψίλωση των δασών στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος αυξήθηκε κατά 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και στο Κονγκό, βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας και πλέον άπαντες συμφωνούν ότι η προστασία των δασών είναι ο βασικός πυλώνας δράσης για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το θέμα είναι αν προλαβαίνουμε...