Έκαναν ευθανασία σε ρινόκερο που έχασε 400 κιλά λόγω ασθένειας (vid)

Gazzetta team
Έκαναν ευθανασία σε ρινόκερο που έχασε 400 κιλά λόγω ασθένειας (vid)
Οι κτηνίατροι στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης έκαναν τα πάντα, αλλά ο 23χρονος ρινόκερος είχε χάσει την όρεξή του για ζωή...

Σε ευθανασία υποβλήθηκε ένας λευκός ρινόκερος στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης, προκειμένου να «ησυχάσει» από μία εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή δερματική πάθηση.

Το 23χρονο ζώο, ονόματι Kurt, υπέφερε τους τελευταίους μήνες από τη λεγόμενη επιφανειακή νεκτολυτική δερματίτιδα, η οποία «επιτέθηκε» κυρίως στο πρόσωπο, στο στόμα και στα ρουθούνια του άτυχου ρινόκερου. Οι κτηνίατροι στον ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της Δανίας έκαναν τα πάντα, αλλά πια ο Kurt είχε χάσει κάθε επιθυμία για ζωή, αφού δεν επιθυμούσε να φάει, χάνοντας 400 κιλά!

Έτσι, το πρωί της Πέμπτης (29/8) τού έγινε ευθανασία, με τον κτηνίατρο Mads Bertelsen να δηλώνει, εμφανώς συγκινημένος: «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, για να σώσουμε τον ρινόκερό μας. Είναι, ωστόσο, δική μας δουλειά να εκτιμήσουμε και το πότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πλέον, να κάνουμε... Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του, ήμασταν συνεχώς από πάνω του, αλλά οι πληγές στο στόμα του σήμαιναν πως είχε χάσει την επιθυμία του να φάει. Ήταν πια τόσο αδύναμος, που δεν είχε κανένα νόημα να παραμείνει ζωντανός. Έπρεπε να ηρεμήσει».

Η αιτία της νόσου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύντομα, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στο ζώο στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

Ο Kurt γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική το 1996, πριν μετακομίσει στη Δανία, τέσσερα χρόνια αργότερα. Πρώτο του σπίτι στη Δανία ήταν το πάρκο Safari του Knuthenborg στο νησί Lolland, πριν μεταφερθεί στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης, το 2012. Πατέρας τριών ρινόκερων, επρόκειτο να γίνει μπαμπάς ακόμη δύο μικρών στις αρχές του 2020. «Μέσα από όλη αυτήν τη θλίψη, μπορούμε, ευτυχώς, να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι αυτός ο αρσενικός ρινόκερος συνέβαλε στο να έχουμε ρινόκερους στον ζωολογικό μας κήπο».

Το παρακάτω βίντεο είναι από όταν ο Kurt έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς: