Πυρηνικός συναγερμός στη Ρωσία: Σε καραντίνα οι γιατροί που περιέθαλψαν τραυματίες της έκρηξης (vid)

Gazzetta team
Πυρηνικός συναγερμός στη Ρωσία: Σε καραντίνα οι γιατροί που περιέθαλψαν τραυματίες της έκρηξης (vid)
Η έκρηξη πιθανολογείται πως έλαβε χώρα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια δοκιμών σε νέα όπλα κι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμα.

Οι γιατροί, που περιέθαλψαν τα θύματα ενός δυστυχήματος στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου που προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα, στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανώνυμη ιατρική πηγή, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν έως και 16 φορές την περασμένη Πέμπτη έπειτα από αυτό που αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.

Δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση γιατί η έκρηξη προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας. Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε πως πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν.

Οι γιατροί που στάλθηκαν στη Μόσχα υπέγραψαν μια συμφωνία υποσχόμενοι ότι δεν θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το συμβάν, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο την πηγή αυτή.

«Λάβαμε μια ειδοποίηση... για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες των στρατιωτικών αρχών. Σχετικά με αυτό, οι κάτοικοι του Νιονόσκα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του χωριού από τις 14 Αυγούστου», δήλωσαν οι αρχές στο Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με το Interfax.

«Η ραδιενέργεια ξεπέρασε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια»

Μπορεί η Ρωσία όταν έγινε αρχικά η έκρηξη στην στρατιωτική βάση να υποστήριζε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν τρεις φορές πάνω από το κανονικό και μόλις για μισή ώρα, σήμερα όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως αυτό δεν είναι αληθές.

Από την πρώτη στιγμή η οργάνωση Greenpeace υποστήριζε πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές πάνω από το κανονικό και σήμερα η Ρωσία αναθεώρησε τα όσα υποστήριζε και παραδέχτηκε πως η εκτίμηση της Greenpeace ήταν τελικά η σωστή.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία Rosgidromet, «τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εξάλλου το μυστήριο που καλύπτει την έκρηξη αυτή φαίνεται να περιπλέκεται μετά την παραδοχή πως η έκρηξη συνδέεται με δοκιμές «νέων όπλων».

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκρηξη στη Ρωσία, Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν αποκλείεται να οφείλεται σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ, ενώ τελικά, τη Δευτέρα ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πέντε νεκρούς, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».