Ακάρ: Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Gazzetta team
Ακάρ: Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Σε σκληρή γραμμή για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση TRT, o Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «η Κύπρος για μας, για την Τουρκική Δημοκρατία, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εθνική υπόθεση».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εδώ έχουμε ένα πεδίο 462 χιλιάδων χλμ το οποίο αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα. Υπάρχει ο θαλάσσιος χώρος μας και αυτός έχει τον ουρανό του. Εδώ έχουμε δικαιώματα. Είναι καθορισμένα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εμείς αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα εφαρμόσουν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε πρόοδο. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στη θάλασσα, από τη μια το Μπαρμπαρός και από τις άλλη το Φατίχ και το Γιαβούζ συνεχίζουν τις έρευνές τους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Διασφαλίζουν ώστε τα πλοία μας εκεί να διεξάγουν τις τεχνικές εργασίες τους άνετα και μέσα σε γαλήνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την FETO (γκιουλενιστές) εκεί έγιναν λάθος σχόλια. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν με επιτυχία τις εργασίες τους στη θάλασσα, τη ξηρά και τον αέρα», σημείωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι προηγουμένως είχαν φτάσει σε συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας.

«Πρώτα στην Αθήνα μια ευρεία τεχνική αντιπροσωπεία μας είχε επαφές με τους Έλληνες συνομιλητές της και συζήτησαν. Μετά τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Τουρκία. Εμείς υποστηρίξαμε την συνέχιση αυτών των συναντήσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων μας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω αμοιβαίων συνομιλιών», ανέφερε.

Πηγή: reader.gr