Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Ο Πορθητής κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Gazzetta team
Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Ο Πορθητής κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε την Παρασκευή επιστολή την ΕΕ και τους υπουργούς Εξωτερικών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στην επιστολή ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι τουρκικές δραστηριότητες βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

Παράλληλα, στρέφεται κατά της δήλωσης στήριξης της ΕΕ προς την Κύπρο, λέγοντας ότι «δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο» και καλεί την EE να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» και να μην πάρει μέρος ή να επιχειρήσει να επικυρώσει «τις αξιώσεις μιας πλευράς», όπως αναφέρει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταδίδει επίσης την απογοήτευση της Τουρκίας στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με το δελτίο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ίδιο θέμα και υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.