Έλληνες πειρατές συνελήφθησαν στη Νιγηρία (vid)

Gazzetta team
Έλληνες πειρατές συνελήφθησαν στη Νιγηρία (vid)
Στο πλοίο τους βρέθηκαν στρατιωτικά τυφέκια και σφαίρες, στρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ κατηγορούνται και για την κλοπή αργού πετρελαίου.

Στη σύλληψη 9 υπόπτων με τις κατηγορίες του λαθρεμπόριου και της πειρατείας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και τριών Ελλήνων, προχώρησε το Νιγηριανό Πολεμικό Ναυτικό, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις στα ΜΜΕ της Νιγηρίας οι συλληφθέντες, συμπεριλαμβανομένων ενός Αμερικανού, πέντε Νιγηριανών και των τριών Ελλήνων, κατηγορούνται για την παράνομη κατοχή όπλων και στρατιωτικού υλικού, καθώς και για ενδεχόμενη πειρατία με σκοπό την κλοπή αργού πετρελαίου και συνελήφθησαν από το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας «NNS CENTENARY».

Ειδικότερα, στην από κοινού επιχείρηση του Ναυτικού της Νιγηρίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, στο πλοίο «Sea Angel 3», ανακαλύφθηκαν τέσσερα πολεμικά τυφέκια Bernelli MI-1, περισσότερες από 1.000 σφαίρες και στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως συστήματα επικοινωνιών.

Οι Νιγηριανοί ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν ως πλήρωμα για παροχή υπηρεσιών στο σκάφος και ότι δεν γνώριζαν πως υπήρχε παράνομος οπλισμός. Την υπόθεση έχουν αναλάβει το τμήμα της Interpol Νιγηρίας αλλά και η υπηρεσία Μετανάστευσης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λόγοι της παρουσίας των συλληφθέντων στη χώρα.

Νιγηριανός αξιωματούχος αναφερόμενος στο γεγονός μεταξύ άλλων είπε: «Όταν ρωτήσαμε τον πλοίαρχο και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σ' αυτό, μας είπαν ψευδώς ότι ήταν μόνο πέντε. Επίσης, το σκάφος ήταν βαμμένο με ειδικό χρώμα θαλάσσιας παραλλαγής, το οποίο κίνησε περισσότερο τις υποψίες μας».

«Επίσης, δεν είχαν ενεργοποιήσει την ειδική συσκευή GPS, η οποία δείχνει συνεχώς την ακριβή θέση τους στη θάλασσα, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, προφανώς για να διαφύγουν την προσοχή μας» ανέφερε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Αφού ερευνήσαμε το πλοίο, ανακαλύψαμε ότι επέβαιναν περισσότερα από πέντε άτομα. Εκτός από τους πέντε Νιγηριανούς, επέβαιναν τρεις Έλληνες και ένας Αμερικανός. Έπειτα από έρευνα ανακαλύψαμε και τέσσερα πολεμικά όπλα με 1.000 σφαίρες, αλλά και άλλο στρατιωτικό υλικό».

«Δεν γνωρίζουμε τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στα εθνικά μας ύδατα. Παραδώσαμε τους υπόπτους, τα ευρήματα και το σκάφος στη Νιγηριανή Αστυνομία. Θα διερευνήσουν περαιτέρω και θα ασκήσουν διώξεις στους υπόπτους» συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη Νιγηριανή Υπηρεσία Μετανάστευσης, ουδείς από τους συλληφθέντες είχε θεώρηση εισόδου στη χώρα.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο διαβατήριό τους που να δείχνει την είσοδο στη Νιγηρία. Το διαβατήριό τους έχει εισόδους και εξόδους από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, τη Λιβερία και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας» ανέφερε στρατιωτική πηγή και πρόσθεσε:

«Από τα όπλα που βρέθηκαν, μαζί με τα διάφορα ψέματα που είπαν, είναι σαφές ότι αυτοί είναι πειρατές. Οι άλλοι, μεταξύ τους, δεν διέθεταν διαβατήριο και ισχυρίστηκαν ότι είναι Νιγηριανοί. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν Νιγηριανοί, όπως ισχυρίζονται».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην επιχείρηση «Junction Rain» πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε περισσότερα από 100 πλοία στα εθνικά ύδατα της Νιγηρίας, εκ των οποίων τα 40 εξονυχιστικά.


Πηγή: reader.gr