Βενεζουέλα: Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Καράκας

Gazzetta team
Βενεζουέλα: Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Καράκας
Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις κατά τις διαδηλώσεις στο Καράκας, την ώρα που πολλές περιοχές της Βενεζουέλας δεν έχουν ρεύμα.

Οι αρχές της Βενεζουέλας διέλυσαν σήμερα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, τις ομάδες των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν στο Καράκας για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στη χώρα τον τελευταίο μήνα.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να συγκεντρωθούν σε πολλά διαφορετικά σημεία στα δυτικά προάστια της πόλης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σήμερα σε όλη τη χώρα.

«Θα μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε κινητοποίηση» έγραψε το πρωί στο Twitter ο Γκουαϊδό που έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες.

Το Καράκας και οι 20 από τις 23 Πολιτείες βυθίστηκαν και πάλι στο σκοτάδι το βράδυ της Παρασκευής και πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και σήμερα.

«Εδώ και 15 ώρες δεν έχουμε φως, μας τρώνε τα κουνούπια, οι ουρές για να αγοράσουμε βενζίνη είναι ατελείωτες και τα ελάχιστα σουπερμάρκετ που παραμένουν ανοιχτά λεηλατήθηκαν», υποστήριξε η Μαριάνα Πιρέλα, μια κάτοικος του Μαρακαΐμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αισθάνομαι να καταρρέω», πρόσθεσε η γυναίκα που προσπαθούσε να βρει καύσιμα στην πόλη της. Περίπου 500 καταστήματα λεηλατήθηκαν στο Μαρακαΐμπο στο προηγούμενο μπλακ-άουτ, στις αρχές Μαρτίου.

Ο Νικολάς Μαδούρο, που κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις εναντίον του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με τη στήριξη των ΗΠΑ, κάλεσε επίσης τους οπαδούς του να κινητοποιηθούν για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αυτοκρατορική τρομοκρατία.

Η αντιπολίτευση οργάνωσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στο Λος Τέκες, όπου ο Γκουαϊδό μίλησε στο πλήθος κατηγορώντας ως υπεύθυνο για τα μπλακ-άουτ τον Μαδούρο.

«Το καθεστώς θέλει οι καρδιές μας να γεμίσουν με φόβο και σκότος. Ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τα μπλακ-άουτ: ο Μαδούρο», είπε.

«Διαμαρτυρόμαστε για την αδικία, την κακή κατάσταση στην ασφάλεια και την έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Αυτή η κυβέρνηση δεν βοηθά τους Βενεζουελάνους», είπε ένας διαδηλωτής.