Ώρες αγωνίας στη Νορβηγία: Μόλις 338 από τους 1300 επιβάτες έχουν διασωθεί από το ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο (vids)

Gazzetta team
Ώρες αγωνίας στη Νορβηγία: Μόλις 338 από τους 1300 επιβάτες έχουν διασωθεί από το ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο (vids)
Από τους 1.300 επιβαίνοντες στο πλοίο, 915 είναι επιβάτες και 458 μέλη του πληρώματος.

Τουλάχιστον 338 επιβάτες έχουν μεταφερθεί από το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky μεταδίδει το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ. Η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να διαρκέσει όλη την Κυριακή.

Σήμερα το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 338 επιβάτες μεταφέρθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο με ελικόπτερα στη στεριά.

«Οι καιρικές συνθήκες κάνουν την επιχείρηση μεταφοράς δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος καθώς κάθε φορά τα ελικόπτερα απομακρύνουν 15 -20 επιβάτες», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κέντρο Διάσωσης, ο Per Fjeld.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε ελικόπτερα που συμβάλλουν στην επιχείρηση. Ο Einar Knutsen στο Κέντρο Διάσωσης είπε στο δίκτυο TV 2 ότι επί του παρόντος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι σωστικές λέμβοι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κύματα έξι και οκτώ μέτρων.

Από 16 διαφορετικές χώρες η καταγωγή των επιβατών

Οι επιβάτες προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας, επισήμανε ο Φζελντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα. Στο πλοίο, «οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία κι η δεύτερη μηχανή του κρουαζιερόπλοιου, προκειμένου να μπορέσει να φύγει από το σημείο. Μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν, τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά, μεταδίδουν νορβηγικά ΜΜΕ.

Στα πλάνα που προβάλλουν τοπικά ΜΜΕ διακρίνονται επιβάτες να επιχειρούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους παρά το γεγονός ότι το πλοίο τραντάζεται και τα έπιπλα μετακινούνται.

«Είχαμε καθίσει για να γευματίσουμε όταν άρχισε το πλοίο να τραντάζεται» αφηγήθηκε ο Αμερικανός Τζον Κάρι. «Νερό άρχισε να μπαίνει στο πλοίο. Επικράτησε χάος» συνέχισε.