Νέα Ζηλανδία: 49 οι νεκροί από την επίθεση στα δύο τζαμιά (pics & vids)

Gazzetta team
Νέα Ζηλανδία: 49 οι νεκροί από την επίθεση στα δύο τζαμιά (pics & vids)
Συνολικά 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Νέα Ζηλανδία από τις επιθέσεις στα δύο τζαμιά, ενώ άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο.

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.


Οι συλλήψεις της αστυνομίας
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο ένας δράστης
Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημος απολογισμός των θυμάτων μετά τις επιθέσεις στα δύο τεμένη της Κράιστσερτς. Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και μεταδίδουν πως εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τους τριάντα νεκρούς.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως έχει θέσει υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, καθώς και ότι εξουδετέρωσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, καθώς και όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.

Λουκέτο για λόγους ασφαλείας
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν, μετά τις επιθέσεις σε τεμένη που διαπράχθηκαν νωρίτερα στην πόλη Κράιστσερτς.