Ραγδαία αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στην Γερμανία το 2018

Gazzetta team
Ραγδαία αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στην Γερμανία το 2018
«Τρομακτική» αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών καταγράφηκε πέρυσι στη Γερμανία, καθώς ήταν οι περισσότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και δέκα χρόνια, γεγονός που ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μια άνοδο της άκρας δεξιάς.

Αυτή η ενίσχυση του αντισημιτισμού σημειώνεται την ώρα που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο φαινόμενο, ιδιαίτερα η Γαλλία όπου η εβραϊκή κοινότητα κάλεσε χθες, Τρίτη, σε «εθνική αφύπνιση».

Στη Γερμανία, χώρα η ταυτότητα της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταμέλεια για το Ολοκαύτωμα, 1.646 αντισημιτικές ενέργειες καταγράφηκαν το 2018, σημειώνοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της γερμανικής αστυνομίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε.

Οι αντισημιτικές βιαιότητες αυξήθηκαν από 37 σε 62 πέρυσι και είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 43 ανθρώπων, σύμφωνα μ' αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα, καθώς οι οριστικές στατιστικές δημοσιεύονται τον Μάιο.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ κατήγγειλε σήμερα «μια τρομακτική τάση» και κάλεσε σε «ισχυρότερη και πιο επείγουσα δέσμευση εναντίον του αντισημιτισμού των πολιτικών, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

Και «αν σκεφτούμε όλες τις ενέργειες που δεν είναι ποινικές, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της κοινότητας αυτής που αριθμεί περίπου 200.000 ανθρώπους στη Γερμανία.

Η αντισημιτική εγκληματικότητα βρίσκεται στο απόγειό της μετά το 2009 (1.690 ενέργειες), ενώ θα πρέπει να πάει κανείς πίσω στο 2007 για να βρει αντίστοιχο αριθμό αντιεβραϊκών βιαιοτήτων (64).

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε το 2018 πως αντιμετωπίζει δύο μορφές αντισημιτισμού, αυτόν που συνδέεται με την άκρα δεξιά, αλλά και αυτόν που αποδίδεται στη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο το 2015-2016.

Πολλές υποθέσεις προκάλεσαν σοκ πέρυσι στη χώρα, ιδιαίτερα η επίθεση τον Απρίλιο στο Βερολίνο εναντίον ενός Άραβα Ισραηλινού που φορούσε εβραϊκό κιπά. Δράστης ήταν ένας 19χρονος Σύρος που είχε φθάσει πρόσφατα και ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός μήνα χωρίς αναστολή. Η επίθεση, η οποία είχε βιντεοσκοπηθεί, είχε τεράστιο αντίκτυπο.

Το κόμμα της άκρας δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο πραγματοποίησε στα τέλη του 2017 μια ιστορική είσοδο στο κοινοβούλιο, βρέθηκε στο κέντρο πολυάριθμων πολεμικών που συνδέονταν με τον ναζισμό.

Τον Ιανουάριο, μια σημαντική προσωπικότητα της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, η Σαρλότε Κνόμπλοχ, σε ομιλία της στο βαυαρικό κοινοβούλιο με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, είχε καταγγείλει την AfD «που σχετικοποιεί τα εγκλήματα των ναζί».

Μεγάλο μέρος των βουλευτών αυτού του ακροδεξιού σχηματισμού είχε αποχωρήσει από την αίθουσα και λίγο μετά η 86χρονη γυναίκα έλεγε πως δέχεται «κάθε λεπτό βάναυσες προσβολές, απειλές και ύβρεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε το 2018 να διορίσει για πρώτη φορά έναν κυβερνητικό επιτετραμμένο για τη μάχη εναντίον του αντισημιτισμού.