Ελ Τσάπο: Ένοχος ο «βαρόνος των ναρκωτικών», αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη (pics)

Gazzetta team
Ελ Τσάπο: Ένοχος ο «βαρόνος των ναρκωτικών», αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη (pics)
Ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο των ΗΠΑ, ως εγκέφαλος του καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών Σιναλόα και πλέον αντιμετωπίζει το φάσμα των ισόβιων δεσμών, καθώς κρίθηκε ένοχος και για τις δέκα κατηγορίες που τον βάρυναν.

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Ελ Τσάπο Γκουσμάν, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της μεξικανικής υπαίθρου για να καταλήξει να διευθύνει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ναρκωτικών συσσωρεύοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος σήμερα από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, έπειτα από μια δίκη διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκε η βία και η διαφθορά των καρτέλ.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν έκριναν πως ο κατηγορούμενος είναι ένοχος και στις 10 κατηγορίες σε βάρος του.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, εμβληματική προσωπικότητα των μεξικανικών καρτέλ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα από δύο θεαματικές αποδράσεις στο Μεξικό. Ο ίδιος δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Η δράση του Γκουζμάν ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία των Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών, ενώ ως αποτέλεσμα της δράσης του, των συγκρούσεων με αστυνομικές αρχές και αντίπαλες συμμορίες, χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται πως έπεσαν θύματα της εγκληματικής του δραστηριότητας.

Ο Ελ Τσάπο συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων του μεξικανικού στρατού σε κρησφύγετό του, ενώ ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε επίσημα από το μεξικανικό κράτος στις ΗΠΑ, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τις Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως ο Ελ Τσάπο έχει στο ενεργητικό του ήδη δύο αποδράσεις μέσα από τα χέρια των μεξικανικών αρχών ασφαλείας, ενώ μετά την τελευταία του απόδραση στις 11 Ιουλίου 2015 από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μεξικό, είχε ανακηρυχθεί ως ο νούμερο ένα φυγάς στην πλειοψηφία των κρατών ολόκληρης της αμερικάνικης ηπείρου.

Tέλος, επί σειρά ετών το όνομά του φιγουράριζε στην πρώτη εκατοντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ελέω της αμύθητης περιουσίας που απέκτησε από τις παράνομες δραστηριότητές του.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης

Τους τελευταίους μήνες της δίκης του η επικεφαλής εισαγγελέας Άντρεα Γκόλντμπαργκ χαρακτήρισε ως «ένα βουνό από αποδεικτικά στοιχεία» εναντίον του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα, τους ισχυρισμούς για δεκαετίες δολοφονιών, βασανιστηρίων, δωροδοκιών και διαφθοράς.Οι ιστορίες από τη δίκη κυμαίνονταν από τρομακτικές έως απολύτως περίεργες.

Ας δούμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Ζωντανή ταφή

Μεταξύ των πολλών βίαιων περιστατικών για τα οποία φέρεται να ευθύνεται ο Γκουζμάν είναι τρεις δολοφονίες που ένας πρώην σωματοφύλακας του, ο Ισαϊας Βαλντέζ Ρίος, δήλωσε ότι είδε τον Γκουζμάν να πραγματοποιεί.

Ο Βαλντέζ Ρίος δήλωσε στο δικαστήριο πως δύο φορές είδε τον Γκουζμάν να βασανίζει και να σκοτώνει μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ.

Σε μια περίπτωση το 2006 είπε ότι έχει δώσει εντολή στους άντρες του να σκάψουν μια τρύπα για έναν άνδρα που κρατούσαν κρατούμενο πριν τον πυροβολήσουν. Το θύμα ρίχτηκε στο έδαφος ενώ ακόμα ανάσαινε και θάφτηκε ζωντανός.

Υποκλοπές

Πολλά sms μεταξύ του Γκουζμάν και της γυναίκας και μεταξύ εκείνου και της ερωμένης του διαβάστηκαν δυνατά στο δικαστήριο. Ο Κρίστιαν Ροντρίγκεζ, πρώην τεχνολόγος για το καρτέλ, κατέθεσε ότι ο Γκουζμάν του είχε δώσει εντολή να εγκαταστήσει τον εντοπισμό spyware στα τηλέφωνα των γυναικών.

Ο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι ο Γκουζμάν συχνά ενεργοποιούσε τα μικρόφωνα των τηλεφώνων των γυναικών του, για να «δει τι θα έλεγαν γι 'αυτόν». Ήταν αυτή η τεχνολογία που επέτρεψε στους εισαγγελείς να διαβάσουν πολλά από τα γραπτά μηνύματα του Γκουζμάν τελικά.

Σόκαραν οι λεπτομέρειες των εγκλημάτων

Ο Ελ Τσάπο («Ο κοντοπίθαρος» λόγω του μικρού του αναστήματος) άκουσε καθισμένος και χωρίς να επιδεικνύει κανένα συναίσθημα την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Αφού οι ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του έβαλαν τα χέρια τους ο ένας στο στήθος του άλλου κι έκαναν το σήμα του "Ok" ανασηκώνοντας τους αντίχειρές τους.

Η δίκη του, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν περισσότεροι από 50 μάρτυρες, προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης ματιάς στους κόλπους του Καρτέλ Σιναλόα, που πήρε το όνομά του από την πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου γεννήθηκε ο Γκουζμάν, σε ένα φτωχό ορεινό χωριό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Πολλοί μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, περιέγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ελ Τσάπο: τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν, από την πλευρά τους, μια δίκη «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι ο Ελ Τσάπο ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος της διεφθαρμένης έως τα ανώτερα κλιμάκια μεξικανικής κυβέρνησης κι ότι οι πρώην έμποροι ναρκωτικών που κατέθεσαν σε βάρος του ήταν «σκουπίδια» έτοιμοι να ψευδομαρτυρήσουν για να μειώσουν τις ποινές τους.