Drone παρέδωσε σωτήρια εμβόλια σε απομονωμένους κατοίκους του Βανουάτου (vid)

Gazzetta team
Drone παρέδωσε σωτήρια εμβόλια σε απομονωμένους κατοίκους του Βανουάτου (vid)
Τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας και της φυματίωσης θεωρείται βέβαιο ότι θα σώσουν τις ζωές δεκάδων βρεφών και μικρών παιδιών σε απομονωμένα νησιά του κράτους της Ωκεανίας.

Ένα μωρό ενός μηνός στο Βανουάτου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα εμβολιαστεί με τη χρήση εμβολίων που μετέφερε ένα εμπορικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, αυξάνοντας τις ελπίδες αυτή η μέθοδος να μπορέσει να σώσει ζωές σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το drone πέταξε για 25 λεπτά πάνω από 40 χλμ. ορεινού εδάφους προκειμένου να φθάσει στην περιοχή Κουκς Μπέι στο νησί Ερομάνγκο, τη στιγμή που θα χρειάζονταν ώρες για να φθάσει κανείς εκεί με τα πόδια ή με βάρκα.

Το Βανουάτου είναι η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που υπέγραψε συμβόλαιο με μια εμπορική εταιρία drone για τη μεταφορά εμβολίων, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία, UNICEF, η οποία χαρακτήρισε την επιτυχή χθεσινή δοκιμή «μεγάλο άλμα για την παγκόσμια υγεία».

Μια νοσοκόμα μάζεψε από το έδαφος τα εμβόλια, μεταξύ των οποίων κατά της πολιομυελίτιδας και της φυματίωσης, και τα χορήγησε σε 13 παιδιά και πέντε εγκύους

«Είναι πολύ καινοτόμο. Ελπίζω πως θα επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιοχή», δήλωσε σήμερα η Τζίνα Ντεχιναβάνουα από την ανθρωπιστική οργάνωση CARE International.

«Θα βοηθήσει τα παιδιά μας και θα διασφαλίσει πως τα παιδιά έως πέντε ετών θα έχουν όλα τα απαραίτητα εμβόλια προκειμένου να μεγαλώσουν φυσιολογικά», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Thomson Reuters Foundation από την πρωτεύουσα του Βαουάτου, Πορτ Βίλα.

Αρνητικό ρεκόρ στην παιδική θνησιμότητα

Το κράτος αυτό του Ειρηνικού ωκεανού με τους 280.000 κατοίκους που κατοικούν σε περίπου 80 νησιά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των κατοικημένων νησιών του διαθέτουν αεροδρόμια και κανονικούς δρόμους.

Από τα 1.000 μωρά που γεννιούνται στο Βανουάτου, 28 πεθαίνουν προτού φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της UNICF το 2016, ενώ μόνο ένα στα πέντε παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τα εμβόλια είναι δύσκολο να μεταφερθούν καθώς θα πρέπει να διατηρούνται σε ειδικές θερμοκρασίες. Στη διάρκεια της πτήσης με το drone, διατηρούνταν σε κουτιά Styrofoam με παγοκύστες και αισθητήρα θερμοκρασίας.

«Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να μάχεται για την ανοσοποίηση των παιδιών που μένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, οι τεχνολογίες droneμπορούν αλλάξουν τα πάντα γεφυρώνοντας την απόσταση ώστε να φθάσουν σε κάθε παιδί», ανέφερε σε μια δήλωση η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Χενριέτα Φόρε.

Οι παραδόσεις με drone θα δοκιμαστούν σε περισσότερα χωριά κατά μήκος του αρχιπελάγους προτού η κυβέρνηση του Βανουάτου αποφασίσει αν η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

Αν και τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί και προηγουμένως για τη διανομή φαρμάκων, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα για ανθρωπιστικούς σκοπούς.