Τέλος εποχής στους Χριστιανοδημοκράτες: Μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία, η Μέρκελ δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια

Gazzetta team
Τέλος εποχής στους Χριστιανοδημοκράτες: Μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία, η Μέρκελ δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια
Η χθεσινή ήττα του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ στο κρατίδιο της Έσσης, φαίνεται πως έφερε ανακατατάξεις στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών.

Μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε ότι δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγή κοντά στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

H είδηση έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά την νέα ήττα των χριστιανοδημοκρατών του CDU στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης, όπου το κυβερνών κόμμα έχασε το 10% της εκλογικής του δύναμης.

Η δήλωση της καγκελαρίου:

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία της CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Εσση,

«Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και...δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε.\

Χωρίς «χρίσμα» ο διάδοχός της στο CDU

Η Αγγελα Μέρκελ δεν θα επιλέξει τον διάδοχό της στην προεδρία της CDU, πόστο που αποτελεί το εφαλτήριο για την καγκελαρία, δήλωσε σήμερα η ίδια στους δημοσιογράφους λίγο αφού ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, τον Δεκέμβριο, και στην συνέχεια από την ηγεσία της κυβέρνησης, το 2021.

«Αισθάνομαι ότι η φάση αυτή είναι πλήρης ευκαιριών και αυτό είναι καλό διότι δεν τις είχαμε πριν από 18 χρόνια», δήλωσε η καγκελάριος. Ένα πρόσωπο προσκείμενο στην Μέρκελ, η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, και ένας επικριτής της και υποστηρικτής της στροφής προς τα δεξιά, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της CDU.