Ελεύθεροι οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες που κρατούνταν σε φυλακή στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Gazzetta team
Ελεύθεροι οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες που κρατούνταν σε φυλακή στα Κατεχόμενα της Κύπρου
Το πλήρωμα του αλιευτικού, αποτελούμενο από πέντε Αιγύπτιους, είχε οδηγηθεί στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, ενώ οι αλιείς παρέμειναν επί μία εβδομάδα σε φυλακή του ψευδοκράτους.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των πέντε Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι για επτά μέρες ήταν σε φυλακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ το ψαροκάικο τους «Γεια σου καΐκι μου Άι Νικόλας» είχε κατασχεθεί. Οι ψαράδες είχαν παράνομα συλληφθεί από τις κατοχικές αρχές, ενώ ψάρευαν σε διεθνή ύδατα.

Τους πέντε ψαράδες , που επέστρεψαν με το ψαροκάικο στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, υποδέχθηκαν η Αιγύπτια πρέσβειρα στην Κύπρο, Μάι Τάχα Χαλίλ, και στελέχη της κυπριακής ιδιοκτήτριας εταιρείας, «Τα ψαροκάικα».

Υποδεχόμενη τους Αιγύπτιους ψαράδες, η πρέσβειρα της Αιγύπτου εξέφρασε τη χαρά της, που το όλο θέμα έληξε και οι συμπατριώτες της επέστρεψαν σώοι στη βάση τους.

Επίσης, ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια της, αλλά και την ιδιοκτήτρια εταιρεία που, όπως είπε, μερίμνησε ώστε οι πέντε ψαράδες να αφεθούν ελεύθεροι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν, καθώς το καΐκι βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, ανέφερε ο καπετάνιος, λέγοντας πως έξι Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος με την δικαιολογία ότι θα πραγματοποιούσαν ελέγχους για μεταφορά παράνομου φορτίου, όπως ναρκωτικά.

Οι πέντε ψαράδες πληροφορήθηκαν τότε πως βρίσκονται υπό σύλληψη και ο καπετάνιος εξαναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ, όπως σημείωσε, περίπου 200 αστυνομικοί τους ανέμεναν εκεί.

Την δεύτερη μέρα της σύλληψης τους, πρόσθεσε, ενημερώθηκαν πως θα έπρεπε να παραμείνουν για άλλες τρεις μέρες υπό κράτηση μέχρι να ελεγχθούν τα χαρτιά του πλοίου, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε με την λήξη της κράτησης τους, όταν τους ανέφεραν πως θα παρέμειναν για άλλες τρεις μέρες για να ελέγξουν τα δικά τους έγγραφα.

Είπε ακόμη πως στις φυλακές δεν υπήρχε σίτιση και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τα ψαροκάικα», Άριστος Αριστείδου, τους έδωσε χρήματα για να αγοράζουν καθημερινά φαγητό.

Πηγή: reader.gr