Πήγαν για ψάρεμα σε ποταμό κι έβγαλαν νάρκη του 19ου αιώνα (pics & vid)

Gazzetta team
Πήγαν για ψάρεμα σε ποταμό κι έβγαλαν νάρκη του 19ου αιώνα (pics & vid)
Μια λιγάκι διαφορετική «ψαριά» έβγαλαν τρεις Λετονοί ψαράδες στον ποταμό Νταουγκάβα κοντά στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ρίγας πριν από μερικές ημέρες.

Οι τρεις συγγενείς (δύο αδέρφια κι ο γιος του ενός) έκαναν την καθιερωμένη βαρκάδα τους στον ποταμό που διαρρέει σχεδόν ολόκληρη την χώρα της Βαλτικής κι είναι γνωστός για την στρατηγική του θέση και σημασία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.

Καθώς είχαν ρίξει ήδη τις πετονιές τους, προσμένοντας ένα μεγάλο ψάρι, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το αγκίστρι είχε πιαστεί σε ένα εξαιρετικά βαρύ αντικείμενο στον πυθμένα του ποταμού, το οποίο βρισκόταν σε μόλις τρία μέτρα βάθος.

Οι τρεις άντρες, κινούμενοι από την περιέργεια, κατέγραψαν το ακριβές σημείο που βρισκόταν το άγνωστο αντικείμενο κι επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, με την ενίσχυση ενός οχημάτος 4Χ4 για να το τραβήξουν έξω από το νερό.

Τότε ήταν που η έκπληξη μετατράπηκε σε τρόμο, καθώς διαπίστωσαν ότι το κυλινδρικό αντικείμενο ήταν μία νάρκη του 19ου αιώνα, γεμάτη με εκρηκτικά ΤΝΤ, η οποία είχε ποντιστεί στο ποτάμι κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να αποτρέψει την γερμανική εισβολή στις βαλτικές χώρες, που βρίσκονταν ακόμα υπό ρωσική/σοβιετική κυριαρχία.

Κι αν κάποιος περίμενε ότι οι τρεις άντρες θα εγκατέλειπαν έντρομοι το εύρημά τους, ενημερώνοντας τις αρχές, κάνει μεγάλο λάθος, καθώς οι ριψοκίνδυνοι Λετονοί αποφάσισαν να μεταφέρουν την νάρκη στην αυλή του σπιτιού τους, κρατώντας την ως ενθύμιο.

Αφού την άδειασαν από τα δεκάδες «πακέτα» της εκρηκτικής ουσίας, την καθάρισαν όσο γινόταν από την σκουριά και τα φύκια και πλέον η ανενεργή νάρκη που χρονολογείται από το 1877 παραμένει ως έκθεμα στο σπίτι της οικογένειας στην πόλη Νταουγκάβασπιλς, όπου καθημερινά γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες «περίεργους» που σπεύδουν να την θαυμάσουν.

Πηγή: unilad.co.uk