Έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια επειδή έμοιαζε εντυπωσιακά με τον βασικό ύποπτο (pics)

Gazzetta team
Έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια επειδή έμοιαζε εντυπωσιακά με τον βασικό ύποπτο (pics)
Σενάριο ταινίας θυμίζει η ιστορία ενός άντρα από το Κάνσας των ΗΠΑ, ο οποίος έμεινε για 18 χρόνια πίσω από τα σίδερα, κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ αλλά το μόνο του «λάθος» ήταν η εντυπωσιακή του ομοιότητα με τον βασικό ύποπτο.

Η περιπέτεια του Ρίτσαρντ Τζόουνς ξεκινάει πίσω στο 1999, όταν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία σε βάρος γυναίκας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνούταν πεισματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση.

Οι ισχυρισμοί του ίδιου και των συγγενών του αλλά κι η ύπαρξη ακλόνητου άλλοθι δεν στάθηκαν ικανά ώστε να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες και το τέλος της δίκης τον βρήκε με ποινή κάθειρξης 19 ετών.

Ο Τζόουνς, όμως ποτέ δεν σταμάτησε να ελπίζει στην δικαίωση κι αυτή τελικά άργησε αλλά ήρθε 18 χρόνια μετά, όταν ένας συγκρατούμενός του, του είπε ότι μοιάζει εντυπωσιακά με έναν άλλο άντρα από την περιοχή, τον Ρίκι Άμος.

Οι δύο άντρες (Τζόουνς κι Άμος) πράγματι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, καθώς η καταγωγή τους είναι μεξικάνικη, ενώ τα χαρακτηριστικά τους (ίδιο κούρεμα και χρώμα μαλλιών, μάτια, σωματότυπος) παραπέμπουν περισσότερο σε δίδυμα αδέρφια, παρά σε δύο εντελώς άγνωστους.

Η δικαίωση άργησε 18 χρόνια

Ο Τζόουνς μοιράστηκε την πληροφορία με τους δικηγόρους του, οι οποίοι κατάφεραν να εντοπίσουν τον Άμος και να πείσουν τον δικαστή να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης.

Πράγματι, στην νέα διαδικασία αποδείχθηκε ότι κανείς από τους υφιστάμενους μάρτυρες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τον Τζόουνς από τον Άμος, οδηγώντας τον δικαστή στην αναίρεση της ποινής του Τζόουνς και την αποφυλάκισή του, 18 ολόκληρα χρόνια μετά τον εγκλεισμό του για το αδίκημα που δεν διέπραξε ποτέ.

Πλέον, ο Τζόουνς επανενώθηκε με την οικογένειά του, ενώ είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι κεραίας αποζημίωση από το αμερικανικό κράτος, που μπορεί να ανέλθει στο ποσό του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Πληροφορίες: nytimes.com