Η Αιθιοπία ζητά από τους Βρετανούς την επιστροφή κοτσίδας τοπικού βασιλιά του 19ου αιώνα (pic & vid)

Gazzetta team
Η Αιθιοπία ζητά από τους Βρετανούς την επιστροφή κοτσίδας τοπικού βασιλιά του 19ου αιώνα (pic & vid)
Τα βρετανικά μουσεία είναι γνωστά παγκοσμίως για το γεγονός ότι έχουν συγκεντρώσει αρχαιολογικούς κι ιστορικούς θησαυρούς από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι βρετανικές αποικίες ανά την υφήλιο, αποτέλεσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για καιροσκόπους ώστε να κλέψουν ιστορικά κειμήλια από όσες περιοχές βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Στέμματος.

Εκτός από την Ελλάδα που απαιτεί την επιστροφή των αρχαιοελληνικών θησαυρών που εκτίθενται στα βρετανικά μουσεία, Αιγύπτιοι, Ινδοί κι Αφρικανοί διεκδικούν τον επαναπατρισμό ιστορικών κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας, όμως οι Βρετανοί δεν δείχνουν καμία διάθεση υπαναχώρησης.

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η απαίτηση της Αιθιοπίας για την επιστροφή της κομμένης κοτσίδας του Αιθίοπα αυτοκράτορα Tewodros του Δεύτερου, ο οποίος είχε σκοτωθεί κατά τον πόλεμο με τους Βρετανούς το 1866.

Η τούφα των μαλλιών του Αιθίοπα αυτοκράτορα είχε αποκοπεί από τον στρατηγό Ρόμπερτ Νάπιερ, μετά την οριστική επικράτηση των Βρετανών και την υποταγή της αυτοκρατορίας της Αιθιοπίας κι είχε μεταφερθεί στο Εθνικό Στρατιωτικό Μουσείο, όπου και παρέμενε μέχρι πριν από μερικές ημέρες.

Όμως, κατά την επίσκεψη του Αιθίοπα πρέσβη πριν από λίγους μήνες στο Μουσείο, η πλευρά της αφρικανικής χώρας έκανε γνωστό το αίτημά της για την επιστροφή του ιστορικού κειμηλίου στην χώρα, ώστε να τοποθετηθεί στον τάφο του αυτοκράτορα Tewodros.

Το μουσείο συζήτησε το αίτημα κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Μαΐου και ότι ζητήθηκε από τον διευθυντή να συντάξει έκθεση που θα συνιστούσε πιθανά αποτελέσματα, τα οποία έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πρεσβεία της Αιθιοπίας πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: theguardian.com