Η Τουρκία ζητάει ανταλλαγή των 2 στρατιωτικών με τους 8 πραξικοπηματίες

Gazzetta team
Η Τουρκία ζητάει ανταλλαγή των 2 στρατιωτικών με τους 8 πραξικοπηματίες
Με επίσημη επιστολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Τουρκία προχωρά στην σύνδεση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και μετά θα διεξάγει μία «δίκαιη δίκη» για να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα Νέα.

Οι Τούρκοι φτάνουν σε σημείο να λένε ότι περιμένουν «την έκδοση των 8 δολοφόνων άμεσα» και διαβεβαιώνουν ότι «οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Αποστολέας της επιστολής είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, με ημερομηνία 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζονκάρ στην επιστολή καταφέρθηκε εναντίων των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέροντας πως συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες». Μάλιστα, στηλιτεύει και το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Στην επιστολή ο Τζονκάρ καταγγέλλει την ελληνική Δικαιοσύνη για υποκρισία επειδή δεν εκδίδει τους οκτώ αξιωματικούς που είναι «εγκληματίες».

«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία», είναι η τελευταία παράγραφος της επιστολής.

Υπενθυμίζεται πως οι Αρχές έχουν δώσει πολιτικό άσυλο σε τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Tην Τετάρτη ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει πως οι Μητρετώδης-Κούκλατζης θα έχουν πλέον μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.


Πηγή: insider.gr