Στη Ζιμπάμπουε προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο τους, αλλά δεν τα κατάφεραν

Gazzetta team
Στη Ζιμπάμπουε προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο τους, αλλά δεν τα κατάφεραν
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο στο Μπουλαουάγιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε, από έκρηξη που σημειώθηκε στο τέλος της προεκλογικής συγκέντρωσης του προέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα εκφωνούσε ομιλία στο στάδιο Γουάιτ Σίτι της πόλης, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε.

Η αιτία της έκρηξης, που σημειώθηκε στο χώρο των επισήμων, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Η εφημερίδα Zimbabwe Herald έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου.

Ο πρόεδρος δεν έπαθε το παραμικρό, ωστόσο μεταξύ των τραυματιών είναι οι δύο αντιπρόεδροι, Κονσταντίνο Τσιουένγκα και Κέμπο Μοχάντι, ένας υπουργός, πολλοί αστυνομικοί και τρεις εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης ZBC.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο πρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF στις προεδρικές εκλογές της 30ής Ιουλίου ολοκλήρωνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του.

Ο βασικός αντίπαλος του Μνανγκάγκουα στις εκλογές αυτές, ο Νέλσον Τσαμίσα, καταδίκασε αμέσως τα «φρικτά γεγονότα» του Μπουλαουάγιο, μιας πόλης που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.

«Προσευχόμαστε για τους τραυματίες, ελπίζουμε ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή μας», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής.

«Προσευχόμαστε για τη ζωή και την υγεία των τραυματιών. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να προσευχηθούμε για την ειρήνη στη χώρα μας», ανέφερε ένας άλλος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο πάστορας Γιούαν Μαραγουάιρ.

Πηγή: reader.gr