Δεν θα σκοτώσουν την αγελάδα που... πέρασε παράνομα τα σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας!

Gazzetta team
Δεν θα σκοτώσουν την αγελάδα που... πέρασε παράνομα τα σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας!
Η Πένκα... η αγελάδα δεν θα οδηγηθεί στο σφαγείο μετά τη διεθνή κατακραυγή

Η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να χαρίσει τη ζωή στην Πένκα την αγελάδα μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν τα σχέδια για τη θανάτωσή της επειδή διέσχισε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς χαρτιά.

Η Πένκα απομακρύνθηκε τον περασμένο μήνα από το κοπάδι της κοντά στο χωριό Μαζαράτσεβο της Βουλγαρίας και αποχώρησε από την Ένωση εισερχόμενη στη γειτονική Σερβία.

Όταν επεστράφη στον ιδιοκτήτη της δύο εβδομάδες αργότερα, οι αρχές είπαν ότι θα πρέπει να θανατωθεί επειδή παραβίασε οδηγίες βάσει των οποίων τα ζώα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν χαρτιά που να πιστοποιούν την υγεία τους.

Η μοίρα της Πένκα προκάλεσε διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στη Βρετανία όπου ευρωσκεπτικιστές την παρουσίασαν ως θύμα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων, μεταξύ των οποίων και ο σερ Πωλ Μακάρτνεϊ, πρώην μέλος των Beatles, υπέγραψαν αιτήματα ζητώντας από τη Βουλγαρία να σώσει την πεντάχρονη αγελάδα.

Η βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων συμφώνησε να επανεξετάσει την υπόθεση και ανακοίνωσε σήμερα ότι εργαστηριακά τεστ πιστοποίησαν την καλή υγεία της Πένκα.

«Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιτραπεί στο ζώο να επιστρέψει στο πρώην σπίτι του στο χωριό Μαζαράτσεβο», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση που εξέδωσε.

«Διάβασα τα μουου σήμερα! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΚΑ. ΘΑ ΖΗΣΕΙ!!!!!!!!!», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Κρισπ, δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.

Η οργάνωση Four Paws για τα δικαιώματα των ζώων είπε πως υπάρχουν πολλές Πένκα, καθώς δεκάδες αδέσποτα ζώα μπαινοβγαίνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή ένωση.

«Θα ήταν πραγματικά ωμότητα να σκοτώσουμε όλα αυτά τα ζώα. Ελπίζω πως, αν υπάρχει κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπόθεση της Πένκα θα βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαβόρ Γκέτσεφ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ