Οι ακριβότεροι κόκκοι καφέ στον κόσμο συλλέγονται από τα περιττώματα ασιατικής αγριόγατας (pics & vid)

Gazzetta team
Οι ακριβότεροι κόκκοι καφέ στον κόσμο συλλέγονται από τα περιττώματα ασιατικής αγριόγατας (pics & vid)
Ποιος θα πίστευε ότι τα περιττώματα μιας άγριας γάτας θα μπορούσαν να μας δώσουν τον πιο γευστικό και πιο ακριβό καφέ στον κόσμο. Κι όμως...

Οι ασιατικές αγριόγατες του γένους Paradoxurus hermaphroditus είναι υπεύθυνες για την ποικιλία καφέ Kopi Luwak, την σπανιότερη και ακριβότερη ποικιλία καφέ στον κόσμο. Κι όλα οφείλονται στο πεπτικό τους σύστημα.

Οι αγριόγατες που ζουν στις τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας (από τις Φιλιππίνες μέχρι την Ινδία) τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τους πιο φρέσκους κόκκους καφέ που βρίσκουν στην φύση, ενώ μετά από τις απαραίτητες διεργασίες στο πεπτικό τους σύστημα, αποβάλλονται ως περιττώματα και συλλέγονται από τους κατοίκους των περιοχών.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ποικιλία καφέ θεωρείται ίσως η πιο γευστική που υπάρχει στον κόσμο, προκαλώντας εύλογα απορίες για το πως είναι δυνατόν να προέρχεται από τα απόβλητα των μικρών θηλαστικών.

Οι χωρικοί, αφού συλλέξουν τα περιττώματα, τα παιρνούν από δεκάδες «χέρια» καθαρισμού ώστε τίποτα να μην θυμίζει από που προήλθαν κι εν συνεχεία ακολουθούν την διαδικασία του καβουρδίσματος που διενεργείται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες καφέ ανά τον κόσμο.

Η αξία της εν λόγω ποικιλίας πάντως δεν έγκυται τόσο στην γεύση, όσο στην σπανιότητα των εν λόγω κόκκων καφέ, καθώς μετά την κατάποσή τους από τις αγριόγατες, παραμένουν για σχεδόν 30 ώρες μέσα στα στομάχια των ζώων πριν αποβληθούν από αυτά, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη κι επίπονη την διαδικασία εντοπισμού τους στα τροπικά δάση των περιοχών που ζουν, ενώ τεράστια συμβολή στην μοναδική γεύση του καφέ, παρέχουν τα ένζυμα που υπάρχουν στα στομάχια των αγριόγατων.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως μόνο 500 κιλά της συγκεκριμένης ποικιλίας καφέ διατίθενται στην αγορά, με την τιμή του να αγγίζει μέχρι και τα 60 δολάρια για κάθε φλυτζάνι, ενώ η συσκευασία των 125 γραμμαρίων φτάνει μέχρι και τα 250 δολάρια.