Αναβάθμισε την Ελλάδα ο γερμανικός οίκος Scope Ratings

Gazzetta team
Αναβάθμισε την Ελλάδα ο γερμανικός οίκος Scope Ratings
Σε αναβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Scope Ratings.
Πρόκειται για έναν γερμανικό, μικρότερου βεληνεκούς οίκο αξιολόγησης, με έδρα το Βερολίνο και έτος ίδρυσης το 2002, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάλυσης assets, για να «περάσει» στη συνέχεια στις αξιολογήσεις.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, ο Scope αναβάθμισε σε B+ από B- προηγουμένως τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (σε τοπικό και σε ξένο νόμισμα), αναθεωρώντας ταυτόχρονα σε θετικό το outlook, από σταθερό προηγουμένως.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η απόφασή του να αναβαθμίσει τον οίκο αποδίδεται στους εξής λόγους:

- Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της, καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης και η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα παραμένει ισχυρή

- Η Ελλάδα υπεραποδίδει συνεχώς από πλευράς δημοσιονομικών επιδόσεων, με απώτερο στόχο την επάνοδό της στις αγορές

- Η πολιτική αβεβαιότητα μειώνεται, καθώς οι δανειστές είναι έτοιμοι να συναινέσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ, την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα κόμματα της Ελλάδας, στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό περίπου 2% κατά τη διετία 2018 – 2019, ωστόσο χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Θετικά «διαβάζει» ο οίκος και τα μηνύματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, αφού κανένα πιστωτικό ίδρυμα της χώρας δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα κεφάλαια.

Βασικό συμπέρασμα του οίκου είναι πως είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αφού, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Πηγή: insider.gr