Η ύπαρξη μιας «νεκρής ζώνης» στην Αραβική θάλασσα προβληματίζει τους επιστήμονες

Gazzetta team
Η ύπαρξη μιας «νεκρής ζώνης» στην Αραβική θάλασσα προβληματίζει τους επιστήμονες
Μια περιοχή, ίση σε έκταση με την Σκωτία, που βρίσκεται στην Αραβική θάλασσα, είναι σχεδόν απαλλαγμένη από οξυγόνο.

Σε μία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει άρδην όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον πλανήτη, προχώρησαν οι επιστήμονες ερευνητικού προγράμματος, που διεξάγουν έρευνες στον κόλπο του Ομάν στην Αραβική θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της ομάδας του Bastien Queste, κατέληξαν στο γεγονός της ύπαρξης μίας τεράστιας «νεκρής ζώνης» στην περιοχή εντός του ωκεανού, από την οποία απουσιάζει εντελώς το οξυγόνο.

Οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο για περίπου 60 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η έκταση της εν λόγω περιοχής παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με το μέγεθός της Σκωτίας ή της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Στην συγκεκριμένη περιοχή το νερό εμφανίζεται σχεδόν απαλλαγμένο από οξυγόνο, βασικό συστατικό για την επιβίωση και την αναπαραγωγή των ψαριών και των υπόλοιπων πλασμάτων της θάλασσας, ενώ οι επιστήμονες συγκρίνουν την κατάσταση με ένα σχεδόν επτασφράγιστο ενυδρείο.

Οι νεκρές ζώνες ή ζώνες ελάχιστου οξυγόνου, όπως είναι πιο επίσημα γνωστές, είναι φυσικά χαρακτηριστικά του ωκεανού που βρίσκονται σε βάθη μεταξύ 200 και 800 μέτρων,ε νώ εικάζεται ότι σε ακόμη 4 σημεία του πλανήτη εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε από διαταραχή μεταξύ των ισορροπιών της διαθέσιμης παροχής οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης.

Οι επιστήμονες είχαν μόνο ελάχιστη γνώση για τη νεκρή ζώνη που βρίσκεται στον κόλπο του Ομάν, μια λωρίδα στον ωκεανό που περιβάλλεται από την Ινδία, το Ιράν και το Ομάν και αποτελεί σημαντική πύλη στον Περσικό Κόλπο.

Η «νεκρή ζώνη» επιβεβαιώθηκε από υποβρύχια ρομπότ που ονομάζονται Seagliders τα οποία ήταν σε θέση να συλλέξουν δεδομένα σε περιοχές νερού που ήταν προηγουμένως απρόσιτες λόγω της πειρατείας και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Τα ρομπότ έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με έναν άνθρωπο, αλλά μπορούν να φθάσουν στα βάθη των 1000 μέτρων και να ταξιδέψουν στον ωκεανό για μήνες, καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Δύο ανεμόπτερα αναπτύχθηκαν στον κόλπο του Ομάν για οκτώ μήνες. Σε συνεργασία με δορυφόρους μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια υποβρύχια εικόνα για τα επίπεδα του οξυγόνου και των μηχανισμών των ωκεανών που μεταφέρουν οξυγόνο από μια περιοχή στην άλλη.

Και εκεί είναι που εντόπισαν μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Σκωτία, χωρίς σχεδόν καθόλου οξυγόνο. Θεωρούν πως αυτή είναι η μεγαλύτερη νεκρή ζώνη του πλανήτη και αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος που κρίνεται ανησυχητικό.