Δικηγόρος κι υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτοπυρπολήθηκε για την οικολογική καταστροφή της Γης (pics & vid)

Gazzetta team
Δικηγόρος κι υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτοπυρπολήθηκε για την οικολογική καταστροφή της Γης (pics & vid)
Ένας ακτιβιστής δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτοπυρπολύθηκε στη Νέα Υόρκη σε μία απέλπιδα προσπάθεια αφύπνισης για την σωτηρία του πλανήτη.

Ο 60χρονος δικηγόρος Ντέιβιντ Μπάκελ, που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γκέι και των διεμφυλικών ατόμων στην Νέα Υόρκη αυτοπυρπολήθηκε και βρήκε τον θάνατο σε πάρκο της αμερικανικής μεγαλούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη, όπως ανέφερε στο σημείωμα που βρέθηκε δίπλα στο απανθρακωμένο σώμα του.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο πάρκο Prospect στο Μπρούκλιν, ενώ οι αρχές εντόπισαν σε κοντινό σημείο,ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους του απονενοημένου διαβήματος του 60χρονου άντρα.

Σύμφωνα με τη New York Post το σημείωμα έγραφε ότι έβαλε φωτιά στον εαυτό του χρησιμοποιώντας «ορυκτό καύσιμο» για να δείξει ότι και ο πλανήτης «ξεψυχά» με παρόμοιο τρόπο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αναπνέουν πλέον αέρα που έχει καταστεί ανθυγιεινός από τα ορυκτά καύσιμα και πολλοί πεθαίνουν πρόωρα ως αποτέλεσμα», έγραφε ο Μπάκελ στο σημείωμά του, συμπληρώνοντας ότι ο πρόωρος θάνατός του ισοδυναμεί με αυτό που προκαλεί η ανθρωπότητα στον εαυτό της.

«Αν έχεις ζήσει τη ζωή σου υπηρετώντας έναν ιερό σκοπό, θεωρείς πρέπον να πεθάνεις για έναν ιερό σκοπό», κατέληγε ο ακτιβιστής.

Το 2000 ο Μπάκελ είχε γίνει γνωστός, καθώς ήταν ο επικεφαλής δικηγόρος της οικογένειας του Μπράντον Τίνα, ενός διεμφυλικού άνδρας που είχε γεννηθεί κορίτσι κι είχε πέσει θύμα αποτρόπαιας δολοφονίας και βιασμού, σε ένα ρατσιστικό κι ομοφοβικό έγκλημα που είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ.

Ο Μπάκελ είχε δώσει αγώνα για την μετά θάνατον δικαίωση του Μπράντον, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αλλά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τον αποκλεισμό των διεμφυλικών ατόμων από την κοινωνία και τις επιθέσεις που δέχονταν από ρατσιστικές ομάδες.

Η ζωή του Μπράντον είχε αποτελέσει την έμπνευση του σκηνοθέτη Κίμπερλι Πιρς, ο οποίος μετέφερε την ζωή και το τέλος του Τίνα στην «μικρή οθόνη» στην ταινία "Boys Don't Cry".