Facekini: Ξεπουλάει στην Κίνα το πιο παράξενο εξάρτημα για την παραλία (pic & vid)

Gazzetta team
Facekini: Ξεπουλάει στην Κίνα το πιο παράξενο εξάρτημα για την παραλία (pic & vid)
Το «φατσακίνι» επινόησε, το 2004, η Ζανγκ Σιφάν, πρώην λογίστρια που τώρα όμως είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος μαγιό στην πόλη Τσινγκντάο.

Οι Κινέζοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά την αντηλιακή προστασία, προτιμούν να μη μαυρίζουν κι έτσι ο Φίλιπ Ένγκελχορν – βρίσκεται στην Κίνα για να φωτογραφίσει κολυμβητές στην παραλία έξω από την πόλη Τσινγκντάο – διαπίστωσε μια καινούργια τάση στους μοδάτους νεαρούς Κινέζους για «πάμε θάλασσα» περιβολή: μια προστατευτική μάσκα ή «φατσακίνι».

Φέρνει στον νου το design για παραλία που θα μπορούσε να είχε κάνει ο Λι Μπάουερι. Πλήρης καλύπτρα της κεφαλής που προστατεύει τον κολυμβητή από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και από το να τον τσιμπήσουν οι γιγάντιες μέδουσες που ελλοχεύουν στις κινεζικές θάλασσες. Προστατεύει επίσης από έντομα κι από την άμμο που μπορεί να σηκώσει ο αέρας. Είναι από λύκρα ή ελαστικό και έχει τρύπες για μάτια, μύτη, στόμα.

Ο γερμανικής καταγωγής φωτογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός – είναι ιδρυτής της ανεξάρτητης κινηματογραφικής εταιρείας Cinereach – λέει ότι το «φατσακίνι» θυμίζει λίγο τις στολές των παλαιστών σε τουρνουά ελεύθερης πάλης στο Μεξικό. «Ποζάροντας με υπερηφάνεια στο πρωινό φως, οι κολυμβητές στη παραλία επιδεικνύουν τις προστατευτικές μάσκες τους.

Το συνολάκι αποτελείται από κουκούλες σε έντονα χρώματα που καλύπτουν όλο το πρόσωπο, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι μέσα σε πολύχρωμο μαγιό. Από μαγιό με κατακόκκινα πουά, α λα Γιαγιόι Κουσάμα, το οποίο καλύπτει όλο το σώμα μέχρι κομψές κρεασιόν που δεν θα έδειχναν παράταιρες σε βραδινό πάρτι» περιγράφει.

Το «φατσακίνι» επινόησε, το 2004, η Ζανγκ Σιφάν, πρώην λογίστρια που τώρα όμως είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος μαγιό στην πόλη Τσινγκντάο. Με τα χρόνια έγινε δημοφιλές, όλο και περισσότεροι το προμηθεύονται.

Κοστίζει φθηνά, αν και πολλοί προτιμούν πια να σχεδιάσουν το δικό τους «φατσακίνι». Φημισμένα περιοδικά μόδας αφιέρωσαν σελίδες σε αυτό και πήρε και εύσημα από το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος. Και οι φωτογραφίες του Φίλιπ Ένγκελχορν από τις παραλίες της πόλης κερδίζουν βραβεία!