Ανακαλύφθηκε πόλη ιθαγενών στο Μεξικό, ίση με το Μανχάταν (pics)

Gazzetta team
Ανακαλύφθηκε πόλη ιθαγενών στο Μεξικό, ίση με το Μανχάταν (pics)
Τα τεχνολογικά άλματα έφεραν νέα εποχή τον τομέα της αρχαιολογίας, όπως αποδεικνύει η ανακάλυψη μίας τεράστιας πόλης ιθαγενών στο δυτικό Μεξικό.

Oι νέες τεχνικές των αρχαιολόγων για την ανακάλυψη παλιών οικισμών και πόλεων έχουν εξελίξει σε μεγάλο βαθμό την επιστήμη, ενώ τα ευρήματα κάθε φορά ξεπερνούν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Τελευταίο «χτύπημα» αποτελεί η ανακάλυψη μίας τεράστιας ιθαγενικής πόλης στο σημερινό Μεξικό, η οποία υπολογίζεται ότι στην περίοδο της ακμής της (περίπου τον 12ο-13ο αιώνα) αποτελούσε τον τόπο κατοικίας σχεδόν 100.000 ιθαγενών της φυλής Πουρεπέτσα.

Αφορμή για τον παραπάνω ισχυρισμό των αρχαιολόγων αποτελεί η ενδελεχής σάρωση του υπεδάφους με συσκευές λέιζερ, που αποκάλυψε την ύπαρξη της πόλης αλλά και το μέγεθός της, καθώς υπολόγισαν ότι υπάρχουν περίπου 40.000 θεμέλια κτιρίων και κτισμάτων, αριθμός που ισούται με τον αριθμό των κτιρίων που βρίσκονται στο νησί του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη.

Ο πολιτισμός της φυλής Πουρεπέτσα αναπτύχθηκε από τον 10ο αιώνα στην περιοχή του σημερινού Μεξικό, ενώ συχνές ήταν οι συγκρούσεις με τις πιο διάσημες φυλές των Μάγιας και των Αζτέκων.

Ο ερχομός των Ευρωπαίων αποίκων κι εξερευνητών τον 15ο και 16ο αιώνα σήμανε το τέλος της ακμής των Πουρεπέτσα, όπως και των υπόλοιπων ιθαγενικών φυλών της περιοχής, ενώ οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι αντίσοιχες αποκαλύψεις θα είναι πιο συχνές στο μέλλον, ανακαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της ιθαγενικής ιστορίας της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, μέχρι και σήμερα, απόγονοι της φυλής των Πουρεπέτσα εξακολουθούν να ζουν στις πατρογονικές τους περιοχές, διατηρώντας σχεδόν αναλοίωτα τα ήθη και τα έθιμά τους, που μετρούν αιώνες ζωής.