Αποζημίωση 6,7 εκατομμυρίων σε βάρος μεσίτη που κατέστρεψε το «Μουσείο των Γκράφιτι» (pic & vids)

Gazzetta team
Αποζημίωση 6,7 εκατομμυρίων σε βάρος μεσίτη που κατέστρεψε το «Μουσείο των Γκράφιτι» (pic & vids)
Η επιλογή ενός κτηματομεσίτη να καταστρέψει την «Μέκκα των Γκράφιτι» της Νέας Υόρκης του κόστισε πολύ ακριβά.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε αποζημίωση μαμούθ, ύψους 6,7 εκατομμυρίων σε 21 street artists, τα γκράφιτι των οποίων καταστράφηκαν, αφού ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου που κοσμούνταν από εκατοντάδες ζωγραφιές, αποφάσισε να τα σβήσει όλα, πριν κατεδαφίσει ολοκληρωτικά το συγκρότημα κατοικιών.

Ο μεσίτης Τζέρι Βολκόφ, αφού αγόρασε το συγκρότημα πρώην κατοικιών στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, φιλοδοξούσε να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο, αγνοώντας ότι οι καλλιτέχνες είχαν αφιερώσει κόπο, έμπνευση και πόρους για να μετατρέψουν το εγκαταλελειμμένο κτίσμα σε «Μουσείο των Γκράφιτι», όπως το χαρακτήρισαν οι δικηγόροι τους.

Ο χώρος ερήμωνε εδώ και δεκαετίες, όταν οι street artists άρχισαν να του δίνουν ζωή και χρώμα, ενώ μερικά από τα δημιουργήματά τους ήταν απαράμιλλης ομορφιάς κι έμπνευσης, με τους New York Times να σημειώνουν σε δημοσίευμά τους ότι 45 από τα δεκάδες έργα διέθεταν το καλλιτεχνικό «βάρος» ώστε να αξίζουν προστασίας, ενώ για 36 από αυτά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος V.A.R.A. περί προστασίας καλλιτεχνικού έργου.

Τελικά, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του μεσίτη, καθώς του υπενθύμισε ότι θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει το σβήσιμο των γκράφιτι, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών τους, ενώ ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι επειδή ο χώρος ήταν ιδιοκτησίας του, μπορούσε να κάνει ότι θέλει.

Η «μονομαχία» μεταξύ των δύο πλευρών γενικεύθηκε, καθώς εκατοντάδες καλλιτέχνες κι απλοί Νεοϋορκέζοι στάθηκαν στο πλευρό των καλλιτεχνών, λέγοντας ότι η αυθόρμητη τέχνη πρέπει να προστατεύεται κι όχι να καταστρέφεται, ενώ οι δικαιωμένοι καλλιτέχνες υποσχέθηκαν ότι μέρος της αποζημιώσης θα κατευθυνθεί προς μορφές ενίσχυσης της «τέχνης του δρόμου».