Υψηλοί τόνοι από το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ: «Τα Ίμια μας ανήκουν»

Gazzetta team
Υψηλοί τόνοι από το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ: «Τα Ίμια μας ανήκουν»
To τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να διατηρεί υψηλού τόνους σχετικά με την ένταση στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Συνεχίζεται αμείωτη όπως φαίνεται η ένταση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας με την τουρκική ακταιωρό να εμβολίζει το ελληνικό πλοίο του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τη Hurriyet 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία βρίσκονταν νωρίτερα γύρω από τα Ίμια, τις βραχονησίδες που έχουν αποτελέσει «μήλον της Έριδος» σε αρκετές περιπτώσεις από το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και έπειτα.

Τα όσα ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα διαψεύδονται πάντως κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, η οποία μιλά για «τουρκική μονταζιέρα». Την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο που υπαινίσσονταν τα τουρκικά ΜΜΕ με τη υποτιθέμενη κινητικότητα γύρω από τις βραχονησίδες, ήρθε πάντως να επιβεβαιώσει σε πολιτικό επίπεδο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Τα Ίμια είναι δικά μας

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνήθως κάνει αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΓ του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια) τα οποία ανήκουν στη χώρα μας υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθύμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δυο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

State Department: Βρείτε τα

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας» απάντησε το State Department σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με την κινητικότητα και το σκηνικό έντασης γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τόνισε με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Πηγή: reader.gr