Στις ακριβότερες του κόσμου η «ελληνική» βενζίνη

Gazzetta team
Στις ακριβότερες του κόσμου η «ελληνική» βενζίνη
Την πέμπτη θέση με την πιο ακριβή βενζίνη σε όλο τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεί της «GlobalPetrolPrices».

Βασικός λόγος της «τσουχτερής» τιμής στην Ελλάδα είναι οι φόροι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της τελικής τιμής.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται κατά περίπου 70% από φόρους και δασμούς που περιλαμβάνουν:

  • Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε σταθερό ποσό (€ ανά 1000 λίτρα): Βενζίνη 670 ευρώ, Πετρέλαιο Κίνησης 330 ευρώ, Πετρέλαιο Θέρμανσης 280ευρώ, Υγραέριο Κίνησης 330 ευρώ, Υγραέριο οικιακό 60 ευρώ, Υγραέριο Βιομηχανίας 120 ευρώ.
  • Τον ΦΠΑ 24%
  • Τα ΔΕΤΕ 0,05%
  • Την ειδική εισφορά 1,2% (του ν. 3054/2002)
  • Το τέλος της ΡΑΕ 0,20 ευρώ/λίτρο

Οι λιανικές τιμές και άρα το μεικτό περιθώριο κέρδους Εταιριών και Πρατηρίων –πέρα από το κόστος του προϊόντος- περιλαμβάνουν:

  • Το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρων αυτοκινήτων).
  • Χρηματοοικονομικά έξοδα (κόστος αποθεμάτων, πιστώσεις, επενδύσεις κλπ.).
  • Το κόστος εμπορίας (εκτελωνισμού, αποθήκευσης και διακίνησης κλπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της 29ης Ιανουαρίου 2018, η Ισλανδία ήταν η χώρα με την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο (2,10 δολάρια το λίτρο).

Δεν σχεδιάζεται καμία εξίσωση μεταξύ ειδικού φόρου πετρελαίου και βενζίνης

Τέλος στα σενάρια για εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου και βενζίνης έβαλε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου με σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως αναφέρει στη δήλωσή της:

«Κατά καιρούς, ιδιαίτερα σε περιόδους που η Κυβέρνηση, κάτω και από ιδιαίτερα δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, προχωρεί σε υιοθέτηση και εφαρμογή ευμενών μέτρων (βλέπε κοινωνικό μέρισμα, επιπλέον παροχή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στην Α' κλιματική ζώνη, παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα κ.λ.π.) κάποιοι θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να διασπείρουν παντελώς ψευδείς ειδήσεις, για να δημιουργήσουν για μία ακόμα φορά αρνητικές εντυπώσεις.

Έτσι, λοιπόν, με ειλικρινή έκπληξη πληροφορηθήκαμε από μέσα ενημέρωσης ότι «το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εξισώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με αυτόν της βενζίνης».

Μετά από τα πρώτα αυτά δημοσιεύματα, ακολούθησε σωρεία άλλων αντίστοιχων πηχυαίων τίτλων, καθώς και αντίστοιχες δηλώσεις διαφόρων παραγόντων, με προφανή στόχο και αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας στην αγορά και να δεχόμαστε καταιγισμό παραπόνων από ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς.

Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι δεν σχεδιάζεται καμία εξίσωση μεταξύ του ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης και ειδικού φόρου της βενζίνης. Οι υπηρεσίες μας αλλά και οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. δηλώνουν πλήρη άγνοια για το ζήτημα και το ίδιο ισχύει και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών».

Πηγή: insider.gr