Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν πολίτες από 38 χώρες για τα ΜΜΕ (pic)

Gazzetta team
Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν πολίτες από 38 χώρες για τα ΜΜΕ (pic)
Δημοσκόπηση που έγινε σε 38 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δείχνει πως υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια για τη μεροληψία των ΜΜΕ.

Η πλειοψηφία των πολιτών σε όλο τον κόσμο συμφωνεί ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι αμερόληπτα στην κάλυψη των πολιτικών θεμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center που διεξήχθη σε 38 χώρες και στην οποία συμμετείχαν περίπου 42.000 άνθρωποι.

Σε ερώτηση για το πώς τα ΜΜΕ της χώρας τους καλύπτουν δίκαια και αμερόληπτα τα διαφορετικά πολιτικά ζητήματα, οι συμμετέχοντες εκφράζουν ανάμικτα συναισθήματα, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι τα μέσα αδυνατούν να καλύψουν αντικειμενικά ένα θέμα.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 75% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό για έναν ειδησεογραφικό οργανισμό να ευνοεί ένα πολιτικό κόμμα έναντι άλλων. Μόνο το 20% λέει ότι κάποιες φορές δεν πειράζει. Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν έντονα στις περιπτώσεις μεροληψίας στην ενημέρωσή τους, με τα ποσοστά που θεωρούν κάτι τέτοιο απαράδεκτο να είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ισπανία (89%) και στην Ελλάδα (88%). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 78% των πολιτών δηλώνει επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει ποτέ να ευνοούν ένα πολιτικό κόμμα έναντι άλλου.

Μόνον σε πέντε χώρες εντοπίζεται ένα ποσοστό άνω του 30% εκείνων που θεωρούν ότι η μεροληψία των ΜΜΕ είναι αποδεκτή: στο Ισραήλ, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ν. Κορέα και την Κολομβία.

Μόνον το 52% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ΜΜΕ της χώρας τους καταγράφουν ειδησεογραφικά με δίκαιο τρόπο τα πολιτικά γεγονότα.

Σε ερώτηση ως προς το βαθμό που οι ειδήσεις εκλαμβάνονται ως ορθές από τους θεατές, το ποσοστό μειώνεται στο 62%, ενώ όταν το θέμα είναι οι κυβερνήσεις το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις επιπλέον μονάδες.

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις παραμένει κατά κανόνα υψηλό, με τα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά θέματα να λαμβάνουν κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 86%. Στην περίπτωση που οι ειδήσεις αφορούν άλλες χώρες, το ποσοστό βυθίζεται στο 57%.

Πηγή: reader.gr