Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη για το μακελειό σε φεστιβάλ rave μουσικής (pics)

Gazzetta team
Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη για το μακελειό σε φεστιβάλ rave μουσικής (pics)
Ο πανικός που είχε προκληθεί από τον συνωστισμό και την πολυκοσμία είχε κοστίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν νοσηλευτεί.

Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της ενωμένης Γερμανίας, με 10 κατηγορούμενους για τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων σε ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα σε συναυλιακό χώρο.

Συγγενείς των ανθρώπων που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου από το πλήθος των θεατών ενός φεστιβάλ techno μουσικής στην πόλη του Ντουίσμπουργκ το 2010, μαζί με σχεδόν 70 δικηγόρους, ζητούν την καταδίκη των έξι δημοτικών υπαλλήλων και των τεσσάρων διοργανωτών, γιατί σύμφωνα με τις κατηγορίες, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Το φεστιβάλ Love Prade αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά δρώμενα στην Ευρώπη, προσελκύοντας περισσότερους από 500.000 θεατές.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν χιλιάδες θεατών βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε μία σήραγγα που οδηγούσε στον χώρο του φεστιβάλ, καθώς αδυνατούσαν να μπουν στον χώρο αλλά και να επιστρέψουν πίσω, δεχόμενοι την πίεση από το ολοένα κι αυξανόμενο πλήθος που ακολουθούσε.

Από τον πανικό που προκλήθηκε 21 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν, ενώ 342 νοσηλεύθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία, με τους πανικόβλητους εγκλωβισμένους θεατές να πηδούν από φράκτες πολλών μέτρων για να γλυτώσουν.

Στην πρόκληση του πανικού, εκτός από τις εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις των διοργανωτών, συνετέλεσε ωστόσο κι η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών από χιλιάδες θεατές, καθώς πολλοί αφυδατωμένοι κι εξαντλημένοι από το στρίμωγμα και την ορθοστασία, έχαναν τις αισθήσεις τους.

Άξιο αναφοράς, τέλος,αποτελεί το γεγονός ότι το φεστιβάλ συνεχιζόταν κανονικά τις εφιαλτικές στιγμές που οι άνθρωποι ποδοπατούνταν, ενώ η μουσική δεν σταμάτησε ύστερα από την παρέμβαση της αστυνομίας για την διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.