Καταλονία και Ισπανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Gazzetta team
Καταλονία και Ισπανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι
H υπαγωγή στο άρθρο 155, η απόλυση της κυβέρνησης κι η προκήρυξη εκλογών συνθέτουν ένα εκρηκτικό μέιγμα για την περιοχή καιτο μέλλον της, ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στέκεταιστο πλευρό της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Ισπανία καταδίκασε την Παρασκευή την κυβέρνηση της Καταλονίας και απάντησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, διαλύοντας το κοινοβούλιο της περιοχής και προκηρύσσοντας πρόωρες περιφερειακές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα στην Καταλονία παραμένει κρίσιμη ενώ θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το αν οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν τη λύση.

Το Reuters κατάγραφει τα σενάρια των επομένων ημερών:

Η εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση

Ο Ραχόι καρατόμησε την καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ και του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκουέρας και ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας.

Υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν την καταλανική διοίκηση μέχρι την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκλογές

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πρόωρες εκλογές θα επιλύσουν την κρίση στην περιφέρεια.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Periodico την Κυριακή έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχουν πιθανότατα παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Καταλανοί είναι εξίσου μοιρασμένοι υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

Πολιτική ανυπακοή

Οι βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν απευθύνει κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή και έδωσαν οδηγίες στους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν σε εντολές από τη Μαδρίτη και να απαντήσουν με ειρηνική αντίσταση. Παραμένει άγνωστο αν οι οδηγίες αυτές θα εφαρμοστούν.

Καταστολή

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συλλήψεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που τα στελέχη της τωρινής περιφερειακής κυβέρνησης αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένες συγκρούσεις, αν η αστυνομία- που χρησιμοποίησε σκληρές τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- αποφασίσει να παρέμβει.

Αστυνομία

Ένα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρμογή της απευθείας διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη έχει να κάνει με την καταλανική αστυνομία, την Mossos d‘Esquadra.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι ο αρχηγός της θα απολυθεί.

Όμως, μία αστυνομικών, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσει τις εντολές από την κεντρική κυβέρνηση και ότι δεν θα απομακρύνει διά της βίας υπουργούς και βουλευτές.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Mossos d‘Esquadra, που απαριθμεί 17.000 στελέχη, είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την ανεξαρτησία και εκείνους που είναι αντίθετοι.

Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί τα μέλη της Mossos να αντικατασταθούν από την ισπανική αστυνομία.

Οικονομία

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξήσει τον έλεγχο στα οικονομικά της περιφέρειας, για να μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της περιφέρειας.

Πολλές εταιρείες δήλωσαν -σε καθεστώς ανωνυμίας- ότι φοβούνται ότι ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να επιβάλλει φόρους και για αυτό καταβάλλουν προσπάθειες για τη μεταφορά της φορολογικής τους βάσης εκτός της Καταλονίας.

Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΜΜΕ

Αρχικά η ισπανική κυβέρνηση είχε πει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης TV3, όμως αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε. Τα ΜΜΕ είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια στην Καταλονία.

Δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».

ΟΗΕ

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.

ΗΠΑ

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του State Department, Χίδερ Νάουερτ.

Γαλλία

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος Tύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Βρετανία

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Ιταλία

«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Τουρκία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».

Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Πηγή: reader.gr