Γενοκτονία ιπποποτάμων στη Ναμίμπια από επιδημία άνθρακα (pics)

Gazzetta team
Γενοκτονία ιπποποτάμων στη Ναμίμπια από επιδημία άνθρακα (pics)
Μέχρι στιγμής 109 άγρια ζώα έχουν εντοπιστεί νεκρά, ενώ υπεύθυνος για την επιδημία που απειλεί ένα από τα σπανιότερα είδη στον πλανήτη είναι ο άνθρακας, την ώρα που οργανώσεις για την προστασία των ζώων αλλά κι η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Οι εικόνες από το Εθνικό Πάρκο άγριας ζωής Bwabwata στη Ναμίμπια της νοτιοδυτικής Αφρικής είναι σοκαριστικές. Δεκάδες άψυχα ζώα κείτονται νεκρά, ενώ αρπαχτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα ζώα τρέφονται από τα κουφάρια των τεράστιων θηλαστικών.

Οι μαζικοί θάνατοι προκάλεσαν άμεσα την παρέμβαση επιστημόνων καθώς έκδηλη ήταν η ανησυχία για τις αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο τόσων ζώων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως, αποκαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα υπεύθυνο δεν ήταν ανθρώπινο χέρι αλλά κάτι εξίσου επικίνδυνο καθώς ύστερα από μελέτες στα άψυχα ζώα διαπιστώθηκε ότι τα νεκρά ζώα πέθαναν από μία μολυσματική ασθένεια, που προκλήθηκε από τον βάκυλο του άνθρακα.

Ο βάκυλος του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει ακόμα κι επιδημίες μολυσματικής ασθένειας ενώ η μετάδοσή του είναι χαρακτηριστικά εύκολη όταν παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμών, τόσο ζώων όσο κι ανθρώπων.

Οι μαζικοί θάνατοι συνέβησαν πριν από περίπου μία εβδομάδα, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση της μολυσματικής ασθένειας και σε άλλους πληθυσμούς είτε ιπποποτάμων είτε άλλων πληθυσμών που ήρθαν σε επαφή με τα νεκρά ζώα.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ναμίμπια συντηρεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ιπποποτάμων στον κόσμο αριθμώντας περίπου 1.300 άτομα.