Ελάχιστοι μπορούν να παίξουν σαν τον Giannis, όμως αρκετοί μπορούν να σκεφτούν σαν αυτόν

Νίκος Ρόλλας Νίκος Ρόλλας
Ελάχιστοι μπορούν να παίξουν σαν τον Giannis, όμως αρκετοί μπορούν να σκεφτούν σαν αυτόν
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το ρεαλιστικό πρότυπο για κάθε παιδί, όχι για τις αγωνιστικές του επιδόσεις, αλλά για τον χαρακτήρα που βγάζει προς τα έξω.

Το εφετινό καλοκαίρι θα θυμίσει λίγο από αυτό του 1987, όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ. Τότε που τα γήπεδα μπάσκετ άρχισαν να ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο στην χώρα και κάθε παιδί έπαιρνε από το χέρι τον μπαμπά του για να του αγοράσει μία μπάλα μπάσκετ και να μπορέσει να αντιγράψει κάτι από τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα μέλη της χρυσής εκείνης γενιάς...

34 χρόνια μετά, δεν χρειάζεται να φτιαχτούν νέα γήπεδα, ούτε οι μπαμπάδες θα μπουν στον κόπο να τρέξουν για να πάρουν μπάλες. Σίγουρα όμως κάθε τι που έχει το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ανήκει από χθες το πρωί στα hot προϊόντα της εποχής, με τις μπλούζες των Μιλγουόκι Μπακς και την φανέλες με το όνομα του Giannis, να έχουν γεμίσει πλατείες, πάρκα και ανοιχτά σε όλη την χώρα, με πιτσιρικάδες να αντιγράφουν τις κινήσεις του.

Κακά τα ψέματα όμως... Το πιθανότερο είναι οτι κανένα από τα παιδιά αυτά δεν θα μπορέσει να αγγίξει την εξέλιξη που είχε ο MVP των εφετινών τελικών του NBA. Αυτή άλλωστε ανήκει στην κατηγορία των επιτευγμάτων που γίνονται μια φορά στα χίλια χρόνια και αποτελούν ένα... παραμύθι το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Υπάρχει όμως μία άλλη πτυχή του Γιάννη, εκτός της αγωνιστικής, που είναι ρεαλιστικό να καταφέρουν να αντιγράψουν τα παιδιά σε όλη την χώρα. Αυτή του χαρακτήρα που βγάζει προς το έξω... Ίσως αυτή η κληρονομιά να είναι σημαντικότερη ακόμα και από τα επιτεύγματα του στα λαμπερά παρκέ του ΝΒΑ.

Η ταπεινότητα, ο σεβασμός, η ψυχική δύναμη απέναντι στις δυσκολίες, η σκληρή δουλειά, είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να αντιγράψουν όλα τα παιδιά. Να σκέφτονται τι λένε, να ξέρουν τι κάνουν, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής, να μην το βάζουν κάτω...

Η δήλωση που έκανε μετά το 3-2 των Μπακς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταπεινότητας, ενώ το γεγονός πως ζήτησε την άδεια της κοπέλας που τον εξυπηρέτησε στο fast food για να την βγάλει live στο Instagram του σεβασμού που τον διακρίνει.

Τις αγωνιστικές ικανότητες του Γιάννη, μάλλον κανένα παιδί δεν μπορέσει να τις αποκτήσει. Τον χαρακτήρα του όμως, μπορούν να τον έχουν πολλά περισσότερα.

Νίκος Ρόλλας
Νίκος Ρόλλας