Τηλεοπτικές άδειες: «Θολό» τοπίο μετά την απόσυρση της τροπολογίας!

Gazzetta team
Τηλεοπτικές άδειες: «Θολό» τοπίο μετά την απόσυρση της τροπολογίας!
Τι ζητά για συντάξεις και αφορολόγητο για να συμμετάσχει στοΔιαπλοκή. Σα να λέμε ο θεμέλιος λίθος του αφηγήματος που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν καν ακόμη γίνει κυβέρνηση. Η "πάταξη της διαπλοκής" ήταν ο μεγάλος στόχος του Αλέξη Τσίπρα -εκτός από το απόλυτο πολιτικό του στοίχημα, την μείωση του χέους- και η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου αποτελούσε την "αιχμή του δόρατος" στις προσπάθειες της Κουμουνδούρου προς την κατεύθυνση αυτή.ελληνικό πρόγραμμα.

Κι αν ήδη από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως πλέον έχει μπει τάξη στο συγκεκριμένο χώρο, καλώντας συχνά - πυκνά τη Νέα Δημοκρατία να το... χωνέψει- η αλήθεια είναι πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

"Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος... αδιεξόδου"

Το τελευταίο από τα "αγκάθια" της υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" που... πληγώνει την Κυβέρνηση, είναι η χθεσινή τροπολογία του Νίκου Παππά, η οποία λίγο αργότερα αποσύρθηκε

Τα ερωτήματα, όμως, που προκύπτουν είναι πολλά. Ο υπουργός Επικρατείας, με δήλωσή του μετά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, τόνισε πως είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος "μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής".

Ωστόσο εδώ προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας η θέση είναι ξεκάθαρη σχετικά με τη σύσταση του ΕΣΡ: Δεν συμφωνεί. Συνεπώς το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται, είναι το κατά πόσο η παρέμβαση του Νίκου Βούτση θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και φαντάζει απίθανο να δούμε μια στροφή 180 μοιρών από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Εδώ να σημειώσουμε πως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση νέου ΕΣΡ, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Ίσως κατά την διάρκεια της ημέρας να προκύψουν και νέες πτυχές του... παρασκηνίου, ενώ υπενθυμίζουμε πως σήμερα ξεκινούν και οι ψηφοφορίες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα καθορίσουν πολλά στις εσωκομματικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος...

Φυλακίσεις!

Την ίδια ώρα, η τροπολογία του Νίκου Παππά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, για έναν ακόμη λόγο και αυτός ήταν οι προβλεπόμενες ποινές -σε περίπτωση παράβασης- για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Στο έτσι κι αλλιώς "εκρηκτικό" κλίμα των τελευταίων μηνών, στο οποίο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι των "κομμένων" τηλεοπτικών σταθμών που βλέπουν την ανεργία να τους "χτυπά την πόρτα", ήρθαν να ρίξουν λίγο ακόμη... λάδι, οι ποινές της τροπολογίας Παππά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παροχής και διανομής περιεχομένου σε ελεύθερη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από μη αδειοδοτημένους παρόχους και αυτό αφορά και τη διανομή, κωδικοποίηση, και μετάδοση προγραμμάτων.

Οι κυρώσεις για τις ανωτέρω παραβάσεις αυστηροποιούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από τρεις χιλιάδες ευρώ).

Με φυλάκιση ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ θα τιμωρείται η παράβαση σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού.

Επίσπευση και του "μαύρου"!

Ένα ακόμη σημείο της τροπολογίας που προκάλεσε αλγεινές αντιδράσεις, ήταν κι αυτό του... συντομότερου "μαύρου", αφού προέβλεπε ότι πέντε (5) μέρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ για οριστική αδειοδότηση των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν!

Εδώ να σημειώσουμε πως Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν το "μαύρο" σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή περίπου στις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: newsit.gr