Δυστυχώς επιμένει το ΔΝΤ για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Gazzetta team
Δυστυχώς επιμένει το ΔΝΤ για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
Ως δεδομένο ότι θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο εκλαμβάνει το ΔΝΤ την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα!

Ως δεδομένο ότι θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο εκλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Ασφαλείς πληροφορίες από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μία τέτοια εξέλιξη έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Αθήνα ήδη από το 2012, όταν το ΔΝΤ είχε τότε θέσει επί τάπητος την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά. Ήταν μία απαίτηση που είχε δεσμεύσει και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως είχε καταφέρει να αναστείλει την εφαρμογή της για ένα διάστημα ένεκα Ευρωεκλογών το 2014 και μετέπειτα λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν στην χώρα.

Όμως τώρα Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν φέρονται να είναι ανένδοτοι ως προς το πόσο βαθιά θέλουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Για το Ταμείο οι διαπραγματεύσεις επί των εργασιακών είναι κομβικής σημασίας και η στάση που αναμένεται να τηρήσει θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο έχει ήδη βγάλει από το συρτάρι του τις απαιτήσεις του για προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα στις προβλέψεις όσων ήδη ισχύουν για τον δημόσιο με κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ απαιτεί πρόσθετες θυσίες στον βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας υπό μορφή περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους στο πλαίσιο μίας γενικευμένης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης.
Τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα που έχουν υιοθετηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα δεν αρκούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Το ΔΝΤ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα εργασιακά τα οποία θεωρεί βασικό εργαλείο των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα που όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του, πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα με τις βαθιές δημοσιονομικές περικοπές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή. Τα εργασιακά είναι επίσης αυτά που θα κρίνουν επίσης και την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θέλει τις εργασιακές αλλαγές να είναι αιματηρές, και μάλιστα τόσο όσο δεν υπήρξαν τα προηγούμενα έξι χρόνια.


Η μετάθεση της απόφασης του ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα έχει όμως να κάνει και με το γεγονός ότι το Ταμείο προεξοφλεί ήδη την αστοχία των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα και την συνεπαγόμενη ενεργοποίηση του "κόφτη". Η παρούσα νηνεμία προδιαγράφεται να τελειώσει μαζί με την παρέλευση του καλοκαιριού με το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει να είναι ένα από τα δυσκολότερα των όσων έχουν προηγηθεί από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Πηγή: thetoc.gr