Γιατί κολλάει η κουρτίνα του μπάνιου πάνω σας -Πώς να «σωθείτε»

Gazzetta team
Γιατί κολλάει η κουρτίνα του μπάνιου πάνω σας -Πώς να «σωθείτε»
Κάντε το εικόνα: Μόλις έχετε μπει στο μπάνιο, έχετε βάλει τα αφρόλουτρά σας και η κουρτίνα τσουπ... κολλάει και πάλι πάνω σας.

Οχι, δεν είστε οι μόνοι που σας συμβαίνει αυτό. Κάθε φορά τα ίδια, η κουρτίνα σας «επιτίθεται».

Τον λόγο που η κουρτίνα θέλει να σας τυλίξει τον έχουν αποκαλύψει οι επιστήμονες χρόνια πριν και είναι λίγο πιο περίπλοκος από αυτό που φαντάζεστε.

Μία από τις θεωρίες, λοιπόν, εξηγεί πως το φαινόμενο της κουρτίνας με την αρχή του Μπρενούλι. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του υγρού, η πίεση μειώνεται. Δηλαδή, η γρήγορη κίνηση του νερού, που ρέει από την κεφαλή του ντους, δημιουργεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης, με τον αέρα υψηλότερης πίεσης, που βρίσκεται έξω από αυτό να δημιουργεί και πάλι πίεση σε μια προσπάθεια να έρθει ισορροπία.

Η κύρια, ωστόσο, θεωρία, έρχεται από τον UMass Amherst καθηγητή Ντέβιντ Σμιντ, ο οποίος έχει κερδίσει και βραβείο Νόμπελ για την εξήγησή του στο ζήτημα της κουρτίνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δημιουργείται ένας στρόβιλος που περιστρέφεται γύρω από τον έναν άξονα κάθετο προς την κουρτίνα του ντους. Η περιοχή χαμηλής πίεσης στο κέντρο αυτής της οριζόντιας δίνης τραβά την κουρτίνα προς τα μέσα.

Μιας και πήρατε τη γνώση, ήρθε η ώρα να μάθετε και πως θα σταματήσετε την επίθεση της κουρτίνας.

Ο Δρ. Σμιντ συμβουλεύει να ράψετε βάρη στην κάτω άκρη της κουρτίνας σας ή αν έχετε μπανιέρα με μεταλλικά στοιχεία να επενδύσετε στα μαγνητάκια. Η καλύτερη, όμως, λύση η να αγοράσετε μια βαριά καλής ποιότητας κουρτίνα, μιας και το λεπτό και ελαφρύ ύφασμα είναι πιο... «επικίνδυνο».


Πηγή: iefimerida.gr