Πανωλεθρία για Λεπέν στη Γαλλία

Gazzetta team
Πανωλεθρία για Λεπέν στη Γαλλία
Πλήρης ανατροπή της κατάστασης στον δεύτερο γύρο μετά από κινητοποίηση των ψηφοφόρων - Οι 6 περιφέρειες που έγιναν... καμία - «Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» τόνισε η Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls - Βαλς: «Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί» - Σαρκοζί: Μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς τα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου.

Το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, δεν επικράτησε σε καμία περιφέρεια στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, καθώς την άνοδό του αναχαίτισε η κινητοποίηση των ψηφοφόρων που ανησύχησαν μπροστά στην πορεία του προς την εξουσία, 16 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αυτά τα αποτελέσματα, έπειτα από μια ιστορική νίκη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα για τα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικού Μετώπου και κυρίως την πρόεδρό του Μαρίν Λεπέν, 47 ετών, της μεγάλης ηττημένης στο βορρά. Επιπλέον η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, 26 ετών ηττήθηκε στο νότο, ενώ ο Φλοριάν Φιλιππό, 34 ετών στα ανατολικά.

Σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε την εξέλιξη τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι ώρα για θριάμβους. «Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας την άνευ προηγουμένου νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των εκλογών και ενώ απομένουν 16 μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε επικρατήσει σε 6 περιφέρειες εκ των 13 την 6η Δεκεμβρίου, ωστόσο στο δεύτερο γύρο δεν επικρατεί σε καμία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με αυτές, η Δεξιά κατακτάει 7 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Παρισιού, «προπυργίου» της Αριστεράς εδώ και 17 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τις απώλειες καθώς όπως όλα δείχνουν κερδίζουν 5 περιφέρειες εκ των συνολικά 13. Στην Κορσική επικράτησαν οι εθνικιστές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ζαν Υβ Καμούς το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν από τις εκλογές του 2017 «τείνει να επιβεβαιώσει ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο: κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο, ωστόσο δεν γνωρίζει πώς να προχωρήσει παρακάτω».

Ο Ζαν Βιάρντ, επίσης πολιτικός αναλυτής, υποστηρίζει: «Η ακροδεξιά δεν έχει την επιθυμία να ανέλθει στην εξουσία». Η προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο, μια ένδειξη της κινητοποίησης που υπήρξε και χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τα στελέχη της Δεξιάς και της Αριστεράς ως ένα «δημοκρατικό άλμα».

Η Αριστερά άλλωστε θυσίασε τους υποψηφίους της στο Βορρά και το Νότο και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψηφίους.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε η Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll.

Η ίδια, που δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γαλλικό βορρά, όπου ήταν υποψήφια, κατήγγειλε στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να την καταψηφίσουν «τις παρεκκλίσεις και τους κινδύνους ενός καθεστώτος που ψυχορραγεί».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ηττήθηκε από τον συντηρητικό αντίπαλό της υπέρ του οποίου οι Σοσιαλιστές απέσυραν τον υποψήφιό του.

Πηγή: protothema.gr