ΗΠΑ: Ο Ομπάμα «κλείδωσε» τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Gazzetta team
ΗΠΑ: Ο Ομπάμα «κλείδωσε» τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Χάρη σε μία ψήφο γερουσιαστή των Δημοκρατικών - Έφτασε το όριο των 34 γερουσιαστών που ήταν απαραίτητο για να μην τεθεί βέτο

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πως η απόρριψη από το Αμερικανικό Κογκρέσο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν θα συνεπαγόταν με έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με μία ψήφο «κλειδώνει» η υποστήριξη για το πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το CNN η γερουσιαστής του Μέριλαντ για τους Δημοκρατικούς, Μπάρμπαρα Μικάλσκι, αποφάσισε να υποστηρίξει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να «χαρίζει» στον Ομπάμα μία ακόμα ψήφο για να φτάσει το όριο των 34 γερουσιαστών που χρειάζονται για να περάσει από το Κογκρέσο.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να απορρίψουμε την συμφωνία αυτή και να επιβάλλουμε μονομερείς κυρώσεις που θα αναγκάσουν το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι. Αλλά η διατήρηση ή κλιμάκωση των κυρώσεων θα λειτουργήσει μόνο αν μείνει μαζί ο συνασπισμός που τις στηρίζει. Δεν είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλοι θα συνεχίσουν τις κυρώσεις αν το Κογκρέσο απορρίψει την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωση η κ. Μικάλσκι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε λίγο πριν την υποστήριξη της γερουσιαστή από το Μέριλαντ πως θα προσπαθήσει ώστε να περάσει το όριο των 34 ψήφων «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Μιλώντας στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN, ο κ. Κέρι δήλωσε πως οι 34 ψήφοι είναι ικανοί για μην υπάρξει βέτο σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση του Κογκρέσου για τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως στο σύνολό τους οι Ρεπουμπλικανοί τάσσονταν κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως το Ιράν δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τους όρους της και τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα επιτραπεί στην Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα τα ερχόμενα χρόνια.

Πηγή: protothema.gr