Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια

Gazzetta team
Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια
O Νίκος Παππάς μιλά το Gazzetta.gr για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται, τις πιθανές συνεργασίες, τον τρόπο αντιμετώπισης των δανειστών και τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στη συνέντευξή της στο gazzetta.gr, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι έχει κάνει διάλογο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σέβεται και δεν άκουσε την απάντηση που ζήτησε για το που θα βρει το κόμμα σας τα 12 δις για ανθρωπιστική βοήθεια που λέει ότι θα δώσει. Τι απαντάτε;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιγράφει με σαφές και αναλυτικό τρόπο το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα χρήματα αυτά είναι λιγότερο από 2 δις και όχι 12δις. Επομένως η κυρία Μπακογιάννη είτε κάνει ανεύθυνες επικλήσεις ευθύνης στο Σύριζα, τουλάχιστον ας διαβάσει τί λένε οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ή έχει συρθεί και η ίδια στο χορό της κινδυνολογίας του Μαξίμου, που βλάπτει κυρίως τη χώρα και πολύ λιγότερο το Σύριζα.

Στο Πρόγραμμα μας αναφέρουμε με συγκεκριμένο τρόπο το πού θα βρούμε τα 2 και όχι 12 δις ευρώ για να μην έχουμε νηστικά παιδιά στο σχολείο και συμπολίτες μας χωρίς ρεύμα, φάρμακα και φαγητό.

Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόσουμε συντονισμένα ένα πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το άνοιγμα της λίστας Λαγκάρντ, η εισαγωγή συστήματος εισροής-εκροής σε όλες τις δεξαμενές και στα πρατήρια, ώστε να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και η εντατικοποίηση των ελέγχων με προηγμένα τεχνολογικά μέσα στα σημεία εισόδου στη χώρα για αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Από τα μέτρα αυτά προσδοκούμε την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 3 δις ευρώ.

Επίσης από την ανακατανομή της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπονται επιπλέον 6 δισ.

Τέλος από τη ρύθμιση χρεών των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις προσδοκούμε 3 ακόμη δις ευρώ. Να θυμήσω ότι Τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι καθυστερούμενες οφειλές προς το Δημόσιο άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα ποσοστό ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 75 δις ευρώ με ένα μέσο ρυθμό αύξησης της τάξεως του €1,6 δις σε μηνιαία βάση. Με τη Σεισάχθεια που θα εφαρμόσουμε για τα κόκκινα δάνεια, με την απαγόρευση της αγοράς κόκκινων δανείων σε ξένα fund και τράπεζες και την κατάργηση του αντισυνταγματικού αυτόφωρου θα δώσουμε ζωή σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα προβλέπονται άλλα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ίδρυση ανατπτυξιακής τράπεζας, τη σύναψη συνεργασιών με τρίτες χώρες και την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού σκοπεύουμε να ανατροφοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία με περισσότερη ρευστότητα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και διαφάνεια.

Στην Ελλάδα έχουμε ταλαιπωρηθεί και από την προεκλογική παροχολογία του τύπου λεφτά υπάρχουν και από την ακατάσχετη τρομολαγνεία ότι είμαστε καταδικασμένοι να εφαρμόσουμε μνημόνια και πολιτικές λιτότητας γιατί χρωστάμε. Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει την πεπατημένη υπόσχοντας 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 στους έλληνες πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή “εγγυάται” στους δανειστές ότι η Ελλάδα θα τους δώσει 50 δις ευρώ από την ύπαρξη πλεονασμάτων, που θα προκύψουν από υπερφορολόγηση νοικοκυριών και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι όλες οι λύσεις που έχετε στο μυαλό σας είναι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο; Η σε περίπτωση που συναντήσετε στείρα αντίσταση από την Ευρώπη θα έχετε δεύτερες σκέψεις;

Ασφαλώς. Ο Συριζα πρωτοπορεί στην αλλαγή της Ευρώπης σε μια άλλη κατεύθυνση. Ο Σύριζα ως ευρωπαϊκό κόμμα είχε την τύχη να δει τον πρόεδρο του υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν και ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου. Οι λύσεις που προκρίνουμε βρίσκουν πλέον πολλά ευήκωα ώτα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε όλους τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα εθνικά κοινοβούλια. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και ο διεθνής τύπος αποδόμησε το σενάριο του Grexit και της τρομολαγνείας του κ. Σαμαρά.

Κατά την προεκλογική περίοδο είδαμε πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν του Κοινοτικού Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Αβραμόπουλου να συγκλίνουν με τις θέσεις μας υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της άρσης των πολιτικών λιτότητας.

Σε περίπτωση που δεν πετύχετε αυτοδυναμία, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, από τη στιγμή που έχετε δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστείτε με ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και το ΚΚΕ είναι αρνητικό;

Έχουμε κάνει σαφές ότι δεν συνεργαζόμαστε με κόμματα και πολιτικούς που υπηρέτησαν το Μνημόνιο. Ο Σύριζα δεν πρόκειται να θέσει σε δοκιμασία το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι στο επόμενο κοινοβούλιο θα βρίσκονται κόμματα του αντιμνημονιακού τόξου και ότι ο Σύριζα είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει ιστορική ευκαιρία να έχει μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το χρέος με τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Η Ελλάδα στις 26 Ιανουαρίου θα έχει φωνή και βήμα στην Ευρώπη.

Αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, πώς θα διευθετηθεί το θέμα με τη λήξη της δίμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης;

Νομίζω ότι το επιχείρημα των αυστηρών και εντέλει εικονικών deadlines είναι μπαγιάτικο. Το 2012 μας έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρουμε τη δόση η οποία έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούλιο και ότι δεν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τελικά η δόση κατεβλήθη με επτά μήνες καθυστέρηση και τίποτα απ’ όσα προέβλεπαν οι προφήτες της καταστροφής δεν συνέβη. Το ίδιο θα συμβεί και τον Φεβρουάριο και σας επαναλαμβάνω ότι δεν θα είναι ευθύνη του Σύριζα αν πάμε σε νέες εκλογές.

Ποιος είναι ο στόχος σας όσον αφορά το μεταναστευτικό; Πώς θα μπορέσετε να δώσετε ένα τέλος στον εφιάλτη των ανθρώπων που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, αποφεύγοντας τη «γκετοποίηση», όπως συμβαίνει στα κέντρα κράτησης;

Ο Σύριζα θα κινητοποιήσει δυνάμεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αξιοποιήσει το διεθνές δίκαιο για να διεκδικήσει με επιτυχία τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ώστε να πάψουν οι χώρες του Νότου να αποτελούν αποθήκες ψυχών. Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι μια ορθολογική και ρεαλιστική διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο συνεπάγεται το διαμοιρασμό της μεταναστευτικής ροής σε μεγαλύτερα χωρικά πεδία και την αναλογική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλούν οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η ενορχηστωμένη πολιτική αστάθεια και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Αισθάνεστε ότι έχετε το έρεισμα στην κοινωνία για να τα βάλετε με τη διαφθορά και τους περίφημους «νταβατζήδες» που είχε πει και ο κύριος Καραμανλής;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε και προσωπικά ο ίδιος από τις επισκέψεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας είναι εξαιρετικά θετικά. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να δώσει το βήμα για μια μεγάλη νίκη στο Σύριζα. Γνωρίζουμε ότι το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης και διαφάνειας δεν είναι αδειανό πουκάμισο, αλλά ρητή λαϊκή εντολή.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι πηγαίνουμε σε μια σκληρή αναμέτρηση και δεν προσδοκούμε ότι στα πλαίσια ενός πολιτισμένου διαλόγου θα προκύψει ένας αμοιβαία αποδεκτός διακανονισμός.

Για αυτό χρειαζόμαστε το λαό και τη νεολαία στο πλαϊ μας και διεκδικούμε αυτοδυναμία και διευρυμένη εκλογική νίκη. Για αυτό χρειαζόμαστε την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους συμμέτοχους και όχι απλούς θεατές ή παρατηρητές των εξελίξεων. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση αν ο ελληνικός λαός δεν στείλει ηχηρό εκλογικό μήνυμα προς τους δανειστές και την ντόπια ολιγαρχία. Μια μεγάλη νίκη της αριστεράς στις 25 του Γενάρη θα δυναμώσει τη διαπραγματευτική μας θέση και θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Από κάποιους πολιτικούς σας αντίπαλους εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα καταφέρετε να κυβερνήσετε με τόσες συνιστώσες στο εσωτερικό σας χωρίς να δημιουργούνται καθυστερήσεις και αδιέξοδα. Ποια είναι η απάντησή σας;

Η απάντηση μας είναι ότι ο ελληνικός λαός μας στέλνει καθαρό μήνυμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και τον απαλλάξουμε από το επαχθές καθεστώς της μνημονιακής υποταγής. Το μήνυμα αυτό είναι τόσο σαφές από όλα τα στελέχη μας. Ο Σύριζα πηγαίνει στις κάλπες με ισχυρό προγραμματικό υπόβαθρο και χωρίς αντιφάσεις στο λόγο του Ακριβώς για αυτό και δεν υπάρχουν ρήγματα μέσα από τα οποία μπορεί να περάσει, όπως στο παρελθόν, ο φόβος και η τρομοκρατία των πολιτικών μας αντιπάλων. Αντίθετα τα κόμματα του λεγόμενου μνημονιακού τόξου έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα συνοχής και διαρροής ψηφοφόρων και προς το Σύριζα.

Ποια είναι η θέση σας για το γήπεδο της ΑΕΚ; θεωρείτε ότι όλος ο θόρυβος που έχει γίνει θα σας κάνει κακό;

Η ΑΕΚ αποτελεί μια ιστορική ομάδα του προσφυγικού ελληνικού με σημαντική διαδρομή και προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό. Δυστυχώς κάποιοι οργανωμένοι οπαδοί ξέχασαν ποιος γκρέμισε το γήπεδο στη Νεα Φιλαδέλφεια εν μια νυχτί. Ο Σύριζα δεν κυβέρνησε ακόμη και είναι λάθος να δέχεται τέτοιο πόλεμο. Εμείς θέλουμε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και επιδιώκουμε να γίνει αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οφείλουμε όμως να σεβαστούμε τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα αθλητικό τμήμα που εδώ και καιρό κάνει σχέδια, ομιλίες, ετοιμασίες. Ποιο είναι το μεγάλο σας στοίχημα όσον αφορά τον ελληνικό αθλητισμό;

Ο στόχος μας είναι έχει δύο σκέλη. Πρώτον θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις που απελευθερώνουν τον αθλητισμό από παράνομες δρατηριότητες. Ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να είναι ένα μέσο αθέμιτου πλουτισμού. Το σύνθημα μας είναι Αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη. Δεύτερον, θεωρούμε τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή συνταγματικό δικαίωμα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Επομένως, επιδιώκουμε την εδραίωση ενός αθλητικού μοντέλου, το οποίο προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης, της ευεξίας και όχι της εμπορευματοποίησης και του παραγοντισμού. Υπάρχουν τρεις άξονες δράσης στο πρόγραμμα μας:

α) αλλαγές στους προϋπολογισμούς και τις επιχορηγήσεις σωματείων, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Β) αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών, ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση των πολιτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις σε καθημερινή βάση. Να θυμίσω εδώ τις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη και των μνημονίων που στέρησαν από τους δήμους τη δυνατότητα να κρατούν ανοιχτά τα γήπεδα και τους χώρους άθλησης.

Γ) οργανωτικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε να μην βάλουν λουκέτο αθλητικοί σύλλογοι και εποπτευόμενοι αθλητικοί φορείς ή να υποστελεχώνονται οι αθλητικές υπηρεσίες με διαθεσιμότητες και άλλα μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας.

Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να στηρίξει τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν νησιά και μέρη της επαρχίας όπου το σύστημα υγείας είναι από ανύπαρκτο ως άθλιο. Πώς θα καταφέρετε να το αλλάξετε αυτό;

Η δημόσια υγεία πλήττεται σοβαρά από τις μνημονιακές πολιτικές και δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία και η αυτενέργεια των δημόσιων λειτουργών υγείας και των εθελοντών υγείας θα ζούσαμε ακόμη μεγαλύτερα δράματα.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι αναγκασμένα να λειτουργούν με μειωμένους προΫπολογισμούς της τάξεως του 50% και οι δημόσιες δαπάνες είναι κλειδωμένες από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. χιλιάδες νέοι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ οι απλοί πολίτες επωμίζονται τα βάρη των μειωμένων δαπανών για φάρμακα και της διάλυσης της πρωτοβάθμιας υγείας.

Είναι αλήθεια ότι σε πολλά νησιά και άλλες περιοχές της περιφέρειας τα ζεστά και φωτεινά καλοκαίρια διακόπτονται από μεγάλους χειμώνες εγκατάλειψης με σοβαρές ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές υγείας και την περίθαλψη, όπως και στις συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες, το δίκτυο αποχέτευσης τις ανεπάρκειες στην εκπαίδευση κτλ.

Τα προβλήματα αυτά είναι απολήξεις της χρόνιας έλλειψης μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής. Δεν λύνονται από την μια ημέρα στην άλλη.

Μπορούμε όμως να δώσουμε κίνητρα σε όσους λειτουργούς υγείας επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Μπορούμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες υγείας και με περιφερειακά κριτήρια, ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 200.000 εσωτερικούς μετανάστες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε καλύτερα το θεσμό του αγροτικού ιατρού και τις πολύτιμες εμπειρίες που μας δίνουν τα δεκάδες εθελοντικά και δημοτικά ιατρεία, όπως αυτό του Ελληνικού. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δικαιολογίες, μπορούν όμως να γίνουν βήματα στη σωστή κατεύθυνση και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.