+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Χάρης Τομπούλογλου;

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Χάρης Τομπούλογλου;

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Χάρης Τομπούλογλου;

Λόγοι τυπικής νομιμότητας, εφαρμογής δηλαδή των διατάξεων του νόμου  που από το 2010 έχει αυστηροποιήσει τους όρους που πρέπει να πληρούνται για να κριθεί προσωρινά κρατούμενος κάποιος κατηγορούμενος , οδήγησαν εκτός φυλακής τον Χάρη Τομπούλογλου. Διαβάστε το σκεπτικό που -δικαίως- κάνει κάθε πολίτη να απορεί και να οργίζεται...

Η εικόνα – καταγεγραμμένη από την αστυνομία σε βίντεο- με τον ίδιο να βάζει στην τσέπη του παλτού του τα – σύμφωνα με τις αρχές- 25.0000 ευρώ τα οποία φέρεται να ζήτησε για να μην κηρύξει έκπτωτη εταιρία που είχε κερδίσει μειοδοτικό διαγωνισμό στο νοσοκομείο, μπορεί να προκαλεί σοκ και οργή, αλλά ο νόμος είναι νόμος και προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

- Προσωρινή κράτηση επιτρέπεται (σ.σ.: με τη διατύπωση πως κρίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης) σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου 3904/10 επί υπουργίας Καστανίδη, στα κακουργήματα εκείνα για τα οποία απειλείται στο νόμο ποινή ισόβιας κάθειρξης, πρόσκαιρης κάθειρξης (5 – 20 έτη) ή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (10-20 έτη), ενώ ρητά  αποκλείονται τα κακουργήματα τα ηπιότερα, δηλαδή τα απειλούμενα με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μέχρι δέκα ετών (5-10 έτη).

Τι δείχνουν οι όροι

Ο Χάρης Τομπούλογλου κατηγορείται για  «απόπειρα εκβίασης» (δεν τελεσφόρησε η η εκβίαση αφού συνελήφθη) με πλαίσιο επαπειλούμενης ποινής για την πράξη 1- 6 χρόνια κάθειρξη, και παθητική δωροδοκία. Συνεπώς προσωρινή κράτηση εκ του νόμου δεν ήταν δυνατή. Ο νόμος απαιτεί, επίσης, πέραν των τυπικών να μην είναι γνωστής διαμονής κλπ, να προκύπτει ότι θα μπορούσε εκ της θέσεώς του να επαναλάβει ανάλογα αδικήματα:

Αυτό έχει εκλείψει ήδη αφού παύθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου ήδη. Άλλωστε όπως επισήμαιναν δικαστικές πηγές , ουδείς κατηγορούμενος είναι ένοχος διότι κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος αλλά και ουδείς αθώος διότι αφέθηκε ελεύθερος με όρους. Αντίθετα η επιβολή των αυστηρών περιοριστικών όρων (150.000 ευρώ όταν φέρεται να πήρε 25.000 ευρώ) δείχνει πώς η ανακρίτρια εντόπισε – προφανώς- ισχυρές ενδείξεις ενοχής, άλλωστε το βίντεο που αποτελεί ανακριτικό υλικό είναι καταιγιστικό. Συνεπώς οι όροι που επιβλήθηκαν δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες ή αφορισμούς. Η ανάκριση δε θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, άλλωστε ο κ.Τομπούλογλου κατηγορείται ότι τελεί την πράξη «κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια».     

Σχεδόν έξι ώρες

Η απολογία του ολοκληρώθηκε στις 23.30 το βράδυ του Σαββάτου και με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη και του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους: Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ, καθώς και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

«Επιβεβαιώθηκε η αρχική μου δήλωση ότι πιστεύω στον Θεό και στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της», είπε εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο Τομπούλογλου και ευχαρίστησε «μόνον όσους επιφυλάχθηκαν και δεν με καταδίκασαν τηλεοπτικά».Νωρίτερα απολογήθηκε και ο φερόμενος ως συνεργός του, για τον οποίο ο ίδιος ο πρώην κρατικός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν έχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση των χρημάτων. 

Ο κ. Τομπούλογλου  κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια αλλά και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να εισπράττει 25.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα,  άλλωστε στη δικογραφία υπάρχει ένα απολύτως διαφωτιστικό βίντεο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται κάνοντας λόγο για σκευωρία και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που έλαβε προορίζονταν για δωρεά στο νοσοκομείο.

Πηγή: capital.gr

Best of internet