Σχέδιο Ελευθερία: Το επίτευγμα του Βασίλη Κικίλια και οι 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε χρόνο ρεκόρ

Gazzetta team
Σχέδιο Ελευθερία: Το επίτευγμα του Βασίλη Κικίλια και οι 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε χρόνο ρεκόρ
Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίαζε δημόσια το Εθνικό Σχέδιο για την Εμβολιαστική Κάλυψη των πολιτών. Εκείνη την περίοδο αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δουλειά που γινόταν στο υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα όμως είναι τελείως διαφορετικά.

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών έναντι του κορονοϊού. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κόντρα στην πανδημία. «Μια επιχείρηση για να πετύχει, χρειάζεται προετοιμασία στην οργάνωση, συνεργασία στην υλοποίηση, ηγεσία στον συντονισμό», θα πουν όσοι ξέρουν για τον αγώνα που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τους συνεργάτες του.

Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν ο υπουργός Υγείας παρουσίαζε δημόσια το Εθνικό Σχέδιο για την Εμβολιαστική Κάλυψη των πολιτών. Εκείνη την περίοδο αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δουλειά που γινόταν στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Τα αποτελέσματα, όμως, από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα είναι τελείως διαφορετικά και όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, οι αριθμοί των εμβολιασμών και του σχεδίου «Ελευθερία» δείχνουν ότι τελικά το σχέδιο για την ελευθερία των πολιτών πέτυχε, αρκεί να προσέξουν και οι τελευταίοι ανεμβολίαστοι πολίτες, που περιμένουν το ραντεβού τους κατά του κορονοϊού.

Σχέδιο Ελευθερία: Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, μέσα από ένα Σύστημα Υγείας που μάχεται σε δύο «γήπεδα»: δηλαδή στα νοσοκομεία και στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτά, μάλιστα, εργάζονται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι του ΕΣΥ, που έχουν εκπαιδευτεί από το 2020 με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια.

Και μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες στο ΕΣΥ (διαχρονικό πρόβλημα), όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε να ανταποκριθεί σε δύο πολύ βασικά ζητήματα: Στη διαχείριση της πανδημίας και στους εμβολιασμούς. Κι αυτό επετεύχθη γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας οργανώθηκε, με νοσοκομεία αναφοράς, με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και με την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα στη θέση του επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου για την ενημέρωση του κορονοϊού.

Ενα ακόμη συν στη διαχείριση της πανδημίας είναι οι προσλήψεις που έγιναν στην Υγεία. Μέσα σε έναν χρόνο, έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 10.000 επαγγελματίες Υγείας. Πιο αναλυτικά, 1.717 ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας, από τον Δεκέμβριο του 2020, έχει τον συντονισμό του training διοικητών ΥΠΕ, των διοικήσεων νοσοκομείων των διευθυντών υπηρεσιών για το πώς πρέπει να γίνει η ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Μία εκπαίδευση που συνδύαζε την τεχνοκρατική αντίληψη για τις ανάγκες ενός πολύ υψηλού επιπέδου project με την ανθρώπινη προσέγγιση, που αρμόζει σε τέτοιου είδους κρίσιμες στιγμές. «Γιατί», όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, «ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν είναι μόνο τα τρία δευτερόλεπτα της βελόνας. Είναι ο τρόπος που σε αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί».

Πηγή: reader.gr