WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το «πανδημικό κουκούλι» μας;


12 Μαΐου 2021

Μήπως δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το «πανδημικό κουκούλι» μας;
Το να αφήσεις το κουκούλι που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που πολλοί αποκαλούν «κουκούλι πανδημίας», δεν είναι τόσο εύκολο, ακόμη και όταν η ελευθερία είναι ένα βήμα μακριά.

Το να αφήσεις το κουκούλι που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που πολλοί αποκαλούν «κουκούλι πανδημίας», δεν είναι τόσο εύκολο, ακόμη και όταν η ελευθερία είναι ένα βήμα μακριά. Πώς γίνεται, ενώ η έξοδος φαίνεται, κάποιοι να διστάζουν τόσο;

Μετά τους πρώτους μήνες του εγκλεισμού, το σπίτι έγινε περισσότερο καταφύγιο παρά φυλακή. Κι από τη στιγμή που πολλοί έμαθαν να ζουν μόνοι τους, δεν τους έλειπε το άγχος της συμβίωσης με άλλους. Μάλιστα κάποιοι έχουν ξεχάσει το πώς είναι να βρίσκονται μαζί με πολύ κόσμο. 

Η έξοδος από το κουκούλι, ειδικά για όσους έχουν ήδη υποφέρει από κοινωνικό άγχος πριν από την πανδημία και για εκείνους που το ανέπτυξαν μετά, είναι μια τεράστια προσπάθεια. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 49% των Αμερικανών που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται μια δυσκολία να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μόλις τελειώσει η πανδημία. 

Πολλοί σκέφτονται με φόβο τη στιγμή που θα μπορούν ξανά να αγκαλιάζονται και νιώθουν γυμνοί χωρίς τη μάσκα. Και το πιο ανησυχητικό: Φοβούνται ότι έχουν χάσει την τέχνη της συζήτησης ή απλά φοβούνται ότι δεν ξέρουν πλέον πώς να συναναστραφούν μέσα στο πλήθος. Αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να ξαναρχίσουν τη παλιά τους ρουτίνα, τα επαγγελματικά ταξίδια, τις συναντήσεις, το γυμναστήριο και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, από δείπνα και πάρτι. "Θα αγκαλιαστούμε ξανά; Η θα σμίξουμε τους αγκώνες μας; Θα μπορέσουμε να ξανακουβεντιάσουμε ή θα μας πιάσει αμηχανία;"

Τι είναι όμως αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επανένταξη; Η κοινωνική υποστήριξη - είτε αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο με φίλους και συγγενείς, είτε η βοήθεια των ειδικών, που στην προκειμένη μπορεί να είναι οι ψυχολόγοι. Πρέπει να επίσης ο καθένας να δώσει χρόνο στα πράγματα για να ομαλοποιηθούν. 

Και όσοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αφήσουν το κουκούλι τους και να πατήσουν στον έξω κόσμο με τα δυο τους πόδια, πρέπει απλά να δώσουν χρόνο στα πράγματα για να ομαλοποιηθούν. 

Δείτε επίσης: Xueli Abbing: Το μοντέλο με αλμπινισμό που από το ορφανοτροφείο βρέθηκε στις σελίδες της Vogue

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.