REAL LIFE TRUE STORIES

Η Μάνια Τέκου «πέθανε» - Το πιο καλά στημένο ψέμα των ελληνικών social media πέτυχε τον σκοπό του


The Jennettes

19 Απριλίου 2021

Η Μάνια Τέκου «πέθανε» - Το πιο καλά στημένο ψέμα των ελληνικών social media πέτυχε τον σκοπό του
Ποια ήταν η Μάνια Τέκου που ξεγέλασε τους πάντες

Στις 9 Απριλίου, η Μάνια Τέκου πέθανε. Ήταν οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πλέον διατηρούσε δικό της γραφείο στη λεωφόρο Κηφισίας.

Επρόκειτο να μετακομίσει στη Γενεύη για μία ακόμη υψηλή θέση στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ είχε ζήσει και εργαστεί στην Κένυα όπου γνώρισε και τον έρωτα της ζωής της, τον αδικοχαμένο Κενυάτη Mπρούνο.

Η Μάνια λάτρευε τους δύο γιους της, οι οποίοι εκτός από τις σπουδές τους ήταν αθλητές του πόλο.

Η Μάνια Τέκου ήταν πολυμαθής, πολύγλωσση και πολυταξιδεμένη, είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες και άποψη για όλα, την οποία εξέφραζε μέσα από την κριτική της. Οι γνώσεις και η ικανότητά της στην ρητορική της είχαν χαρίσει στα 54 της χρόνια σπουδαίες γνωριμίες με προσωπικότητες όπως οι Νέλσον Μαντέλα, Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Βάτσλαβ Χάβελ.

Η ζωή της φαντάζει ιδανική, κανείς όμως δεν γνωρίζει αν ήταν και αληθινή.

Η Μάνια Τέκου εμφανίστηκε στα social media πριν από περίπου δύο χρόνια και την ακολουθούσαν– δημοσιογράφοι, συγγραφείς, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, με τους οποίους αντάλλασσαν απόψεις κάτω από μακροσκελή posts της.

Στο παρελθόν είχε καρκίνο, ενώ πρόσφατα υποτροπίασε. Πριν λίγο διάστημα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Mania passed away» ήταν το τελευταίο post στο προφίλ της που ενημέρωνε το κοινό της για τον θάνατό της και αμέσως μετά ο λογαριασμός έκλεισε μια για πάντα

Όλα δείχνουν πως η Μάνια Τέκου δεν ήταν ένα αληθινό πρόσωπο. Θέλετε επειδή με ένα απλό google search δεν εμφανίζεται κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα τουλάχιστον ύποπτο για έναν άνθρωπο με διεθνή καριέρα, θέλετε γιατί κανείς ποτέ δεν υποστήριξε ότι την είχε συναντήσει -εκτός φυσικά από πολύ λίγους και ακόμα περισσότερο εκλεκτούς- σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

Και μπορεί το προφίλ της ψηφιακής περσόνας να αποτελεί πλέον παρελθόν όπως και η ίδια, κατάφερε όμως με τον καλοδουλεμένο -όσο έπρεπε σοβαρό- και εμπεριστατωμένο λόγο και τις ενδιαφέρουσες απόψεις και τα αδιάσειστα επιχειρήματα της να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κοινό της, που ασπαζόταν τις ιδέες της. Μέχρι που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- μια ραδιοφωνική παραγωγός τής αφιέρωσε την εκπομπή της την Παρασκευή συγκλονισμένη από την απώλεια.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί η αλλιώς fake profiles δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά, ωστόσο σπάνια επιτυγχάνουν το σκοπό τους, που συνήθως είναι η χρηματική ή μη, απάτη των ανυποψίαστων θαυμαστών.

Στην περίπτωση της Μάνιας δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο, όμως ίσως τελικά η δική της απάτη να ήταν και η χειρότερη, την στιγμή που ο χαμός της σκόρπισε βαθιά και ειλικρινή θλίψη στους θαυμαστές της, οι οποίοι πλέον αισθάνονται δικαίως εξαπατημένοι.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι μπορεί να βρίσκονταν πίσω από το αριστοτεχνικά πλασμένο προφίλ της Μάνιας Τέκου, ούτε ποιος ήταν ο λόγος που την δημιουργήσαν. Σε πολλούς θυμίζει ένα κακόγουστο πείραμα στο οποίο έπεσαν θύματα. Άρα απόλυτα επιτυχημένο.

Αν κάτι έχει να μας πει για την ακρίβεια να μας υπενθυμίσει αυτή η ιστορία είναι το πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστεί ένας χρήστης των κοινωνικών δικτύων.

Είτε λοιπόν η Μάνια Τέκου υπήρξε στ΄ άλήθεια, είτε ήταν απλώς το κατασκεύασμα της αρρωστημένης (;) φαντασίας κάποιας ιδιοφυΐας, η απώλεια της είναι για κάποιους απολύτως πραγματική. Και θα τους λείψει.

Δείτε ακόμη: