REAL LIFE WHO

Martin Luther King Jr.: 5 άγνωστες πληροφορίες για την ιστορική ομιλία του 1963 «I Have a Dream»


Σύρμα Κιουπελόγλου

4 Απριλίου 2021

Martin Luther King Jr.

Στις 4 Απριλίου του 1968, δολοφονείται ο Martin Luther King Jr. στο Memphis του Tennessee. Ο Αφροαμερικανός βαπτιστής ιερέας και ακτιβιστής ήταν ο πιο γνωστός και δυναμικός εκπρόσωπος και ηγέτης του αμερικανικού κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων. 

Η ιστορική ομιλία του «I Have a Dream», στις 28 Αυγούστου 1963, μπροστά σε 250.000 ανθρώπους στο μνημείο του Lincoln στην Washington, D.C. συγκίνησε όλο τον πλανήτη και την κατέστησε την μεγαλύτερη διαδήλωση στις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα. 

Μπορεί να είναι μία από τις αξέχαστες στιγμές του 20ου αιώνα αλλά υπάρχουν αρκετές πληροφορίες γύρω από αυτήν που θα σας εκπλήξουν.

Αρχικά δεν συμμετείχαν γυναίκες στην εκδήλωση

Παρά τον κεντρικό ρόλο που έπαιξαν γυναίκες όπως η Rosa Parks, η Ella Baker, η Daisy Bates και άλλες στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, όλοι οι ομιλητές εκείνης της ημέρας ήταν άντρες. Ωστόσο, με την παρότρυνση της Anna Hedgeman, της μόνης γυναίκας στην επιτροπή σχεδιασμού, οι διοργανωτές πρόσθεσαν στο πρόγραμμα ένα «Αφιέρωμα στις Νέες Μαύρες Γυναίκες Μαχήτριες για την Ελευθερία». Η Daisy Bates που ήταν ανάμεσα στις ομιλήτριες είπε «Θα καθίσουμε και θα γονατίσουμε και θα ξαπλώσουμε εάν είναι απαραίτητο έως ότου κάθε Νέγρος στην Αμερική μπορεί να ψηφίσει. Δεσμευόμαστε στις γυναίκες της Αμερικής». 

Ο King δεν επρόκειτο να πει αυτό που είναι τώρα το πιο διάσημο μέρος της ομιλίας του

Ο King είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη φράση «I Have a Dream» στις ομιλίες του τουλάχιστον εννέα μήνες πριν από τον Αύγουστο στην Washington και την χρησιμοποίησε πολλές φορές από τότε. Οι σύμβουλοί του τον αποθάρρυναν λοιπόν να ξαναχρησιμοποιήσει την ίδια φράση και προφανώς είχε συντάξει μια άλλη έκδοση της ομιλίας που δεν την περιλάμβανε. Αλλά καθώς μιλούσε εκείνη την ημέρα, η gospel τραγουδίστρια Mahalia Jackson τον ώθησε να τους πει «για το όνειρο του». Εγκαταλείποντας το έτοιμο κείμενό του, ο King αυτοσχεδίασε στο υπόλοιπο της ομιλίας του, που έμεινε στην ιστορία.

Η ομιλία εντυπωσίασε την κυβέρνηση του Kennedy και βοήθησε στην προώθηση της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα στο Κογκρέσο

Και τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα εκείνη την εποχή (ABC, CBS και NBC) μετέδωσαν την ομιλία του King, και παρόλο που ήταν ήδη εθνική προσωπικότητα εκείνη την εποχή, ήταν η πρώτη φορά που πολλοί Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Πρόεδρος John F. Kennedy, τον άκουσαν να μιλάει. Ο Kennedy δολοφονήθηκε λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, αλλά ο διάδοχός του, Lyndon Johnson, υπέγραψε το νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964 και τον νόμο για τα δικαιώματα ψήφου του 1965. 

Ταυτόχρονα, η επιτυχία της ομιλίας προσέλκυσε την προσοχή και την καχυποψία του FBI

Οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολούθησαν στενά την ομιλία, φοβούμενοι ταραχές και βία. Η αστυνόμευση της πορείας μετατράπηκε σε στρατιωτική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Operation Steep Hill», με 19.000 στρατιώτες σε κατάσταση αναμονής στα προάστια της DC για να εξουδετερώσουν πιθανές ταραχές. Μετά την εκδήλωση, ο αξιωματούχος του FBI William Sullivan έγραψε ότι η ισχυρή, δημαγωγική ομιλία του King τον έκανε τον πιο επικίνδυνο Νέγρο για το μέλλον του Έθνους. Διατάχθηκε λοιπόν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του ίδιου και των γραφείων της οργάνωσης με την πρόφαση της έρευνας για πιθανούς κομμουνιστικούς δεσμούς.

Η οικογένεια King εξακολουθεί να κατέχει τα δικαιώματα της ομιλίας «I Have a Dream»

Αν και είναι μία από τις πιο διάσημες και ευρέως γνωστές ομιλίες στην ιστορία των ΗΠΑ, η ομιλία «I Have a Dream» δεν είναι δημόσια, αλλά προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, τα οποία ανήκουν και επιβάλλονται από τους κληρονόμους του King. Όπως αναφέρεται στην Washington Post, ο ίδιος ο King απέκτησε τα δικαιώματα ένα μήνα μετά την ομιλία του, όταν μήνυσε δύο εταιρείες που πουλούσαν μη εξουσιοδοτημένα αντίγραφα. Αν και ορισμένα τμήματα της ομιλίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα χωρίς έγκριση, το King estate απαιτεί από οποιονδήποτε θέλει να μεταδώσει την ομιλία να πληρώσει γι΄αυτό.

 

Πηγή φωτογραφίας Wikipedia
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr