WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τεχνικές για να εντοπίζουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα


16 Ιανουαρίου 2021

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τεχνικές για να εντοπίζουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα

Οι ψυχολόγοι ασχολούνται καιρό με το πώς να καθορίσουν πότε κάποιος λέει ψέμα. Η επιστημονική βιβλιογραφία για το θέμα της ανθρώπινης εξαπάτησης είναι τεράστια, αλλά και η μη επιστημονική βιβλιογραφία. 

Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί, μια γρήγορα αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρείτε χιλιάδες φαινομενικά γρήγορες και εύκολες τεχνικές και ένα πλήθος εκπαιδευτικών μαθημάτων και εγχειριδίων που υπόσχονται ότι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό των ψεμάτων.  

Ωστόσο οι ψυχολόγοι είναι αρκετά σαφείς: Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος δείκτης εξαπάτησης. Η μύτη του Πινόκιο δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή και ένας λόγος που η απάτη είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί, είναι ότι κάθε ψεύτης συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Ορισμένοι ψεύτες εμφανίζουν ένα ή περισσότερα ή καθόλου από ένα ευρύ φάσμα φυσικών ή / και λεκτικών συμπεριφορών, ενώ άλλοι όχι. Για παράδειγμα, το γέλιο, τα χέρια που κινούνται, το τραύλισμα, η αποστροφή του βλέμματος, η προσποίηση της έλλειψης μνήμης και ο χρόνος που απαιτείται για την απάντηση σε ερωτήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που λένε ψέματα, αλλά δεν είναι ο κανόνας. 

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στον εντοπισμό της εξαπάτησης. Ωστόσο, συχνά είμαστε πολύ καλύτεροι στο να εντοπίζουμε όταν ένα μέλος της οικογένειας ή ένα κοντινό μας πρόσωπο μας λέει ή όχι τη αλήθεια. Πράγματι, οι γονείς είναι συχνά σε θέση να εντοπίσουν πότε τα παιδιά τους λένε ψέματα, επειδή η αληθινή συμπεριφορά τους είναι γνωστή και παρατηρείται τακτικά, έτσι οι αλλαγές σε αυτές τις συνήθεις συμπεριφορές φαίνονται αμέσως περίεργες.

Ενώ η ψυχολογική έρευνα παρουσιάζει πολλές, διαρκείς και σημαντικές προκλήσεις για την ακριβή ανίχνευση ψεμάτων, η βιβλιογραφία προσφέρει επίσης καθοδήγηση για το πώς να βελτιώσει κάποιος τις ικανότητες του για να εντοπίζει έναν ψεύτη, ακόμη και όταν αυτό το άτομο δεν είναι οικείο. Οι λεκτικές ενδείξεις είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο διαγνωστικές από τις φυσικές συμπεριφορές ή τη γλώσσα του σώματος. Το να στηριχθούμε μόνο στη γλώσσα του σώματος δεν είναι αξιόπιστο στοιχείο.

Η έρευνα αποκαλύπτει αρκετές αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την ανίχνευση των ψεμάτων. Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι συνεχίστε την ανάγνωση. 

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις. Οι λέξεις είναι φορείς εξαπάτησης, και έτσι κάθε ερώτηση πρέπει να προκαλεί όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις. Αυτό σημαίνει πως όπου είναι δυνατόν να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, "Πες μου τα πάντα για τότε που ζούσες στη Νέα Υόρκη" και όχι "Λες ότι ζούσες στη Νέα Υόρκη". Η πρώτη προκαλεί μια πληρέστερη πιο λεπτομερή απάντηση. Η τελευταία είναι μια κλειστή ερώτηση, και έτσι συνήθως απαντάται μόνο με «ναι» ή «όχι».

Μην κάνετε άσκοπες ερωτήσεις μόνο για να πείτε κάτι. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι κάθε ερώτησή σας κινείται προς τον στόχο σας, δηλαδή να κατανοήσετε αν ο άλλος σας λέει την αλήθεια. 

Εάν γνωρίζετε τα γεγονότα, σκεφτείτε να κάνετε μια ερώτηση για κάθε γεγονός προτού αποκαλύψετε ότι γνωρίζετε την απάντηση. Αυτό θα σας επιτρέψει να καταλάβετε εάν αυτό το άτομο λέει ή όχι την αλήθεια. Στη συνέχεια, όταν υποβάλλετε τις ερωτήσεις στις οποίες δεν γνωρίζετε την απάντηση, θα έχετε κάποια γνώση για το πώς συμπεριφέρεται το άτομο όταν λέει ψέματα. 

Ακούστε αντί να μιλάτε. Οι ερωτηθέντες πρέπει να μιλάνε όσο το δυνατόν λιγότερο, να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να ακούσουν, να σκεφτούν και να κατανοήσουν πλήρως τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. 

Να είστε διερευνητικοί και όχι επιθετικοί και κατηγορηματικοί. Η ανάκριση ενός ατόμου αποτελεί μια πολύπλοκη κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να είναι πιο ευχάριστη και πολύ πιο παραγωγική εάν οι ερωτηθέντες είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον σωστό τρόπο. 

Συμπεριλάβετε κάποιο χρονικό στοιχείο στις ερωτήσεις σας. Η εναλλαγή μεταξύ παρελθόν, παρόν και μέλλον μπορεί συχνά να είναι τόσο διανοητικά απαιτητική για τους ψεύτες, ώστε να αποκαλύψουν κατά λάθος την εξαπάτησή τους. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και με τη χρήση αυτών των ψυχολογικών τεχνικών, το να εντοπίζετε τους ψεύτες παραμένει δύσκολο. Ωστόσο, η πραγματική έρευνα αποκάλυψε ότι η απόδοση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν αυτές οι προσεγγίσεις συγκεντρώνονται και εφαρμόζονται συστηματικά κατά την υποβολή ερωτήσεων.  

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.