UPDATE #NOW

Picasso: Σε δημοπρασία το σπάνιο πορτρέτο της ερωμένης του, Marie-Thérèse Walter που το κράτησε μέχρι τον θάνατό του


The Jennettes

2 Ιουλίου 2020

Picasso: Σε δημοπρασία το σπάνιο πορτρέτο της ερωμένης του, Marie-Thérèse Walter που το κράτησε μέχρι τον θάνατό του

O οίκος Sotheby's θέτει σε δημοπρασία ένα από τα αθέατα έργα του Pablo Picasso, το οποίο είναι το πορτρέτο της ερωμένης του, Marie-Thérèse Walter. 

Το τρυφερό και λιγότερο γνωστό έργο του Picasso με τίτλο Femme endormie, δημοπρατείται για πρώτη φορά ενώ ο μεγάλος ζωγράφος το είχε δημιουργήσει το 1931 με απλό κάρβουνο και είχε επιλέξει να το κρατήσει μόνο για τον ίδιο μέχρι τον θάνατό του. Το ιδιαίτερο πορτρέτο αντικατοπτρίζει έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες του 20ου αιώνα και ολοκληρώθηκε όταν ο ζωγράφος ήταν σε γάμο και διατηρούσε μυστική τη σχέση του με τη Walter.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του οίκου στο τμήμα σύγχρονης τέχνης, Helena Newman, «Είναι ένα κόσμημα, μοναδικά όμορφο». Ενώ προσθέτει, «Το χέρι του σχεδόν την χαϊδεύει. Είναι απλά υπέροχο και παραπέμπει στους σπουδαίους πίνακες της Αναγέννησης. Παραμένει ωστόσο, ταυτόχρονα εκπληκτικά μοντέρνο, ελεύθερο, αυθόρμητο και ευθύ. Είναι σαν να κοιτάζουμε πάνω από τον ώμο του καθώς το σχεδιάζει». 

Η αρχή της γνωριμίας και το ερωτικό ειδύλλιο

Οι δυο εραστές γνωρίστηκαν το 1927, όταν εκείνος ήταν 45 ετών και εκείνη μόλις 17. Ο Picasso, σύμφωνα με τον Guardian, πρόσεξε τη νεαρή μέσα από ένα παράθυρο της γκαλερί Lafayette στο Παρίσι και την πλησίασε για να της συστηθεί. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Είμαι ο Picasso», της είχε πει χαρακτηριστικά. Το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, έδωσε νέα έμπνευση στον Picasso για ξεχωριστές δημιουργίες, σύμφωνα με τον εγγονό του, Olivier Widmaier. Η γυναίκα αυτή, αναμφίβολα στάθηκε πηγή έμπνευσης για πολλά σχέδια και πίνακες, που έχουν θεωρηθεί ως το καλύτερο δείγμα από την καριέρα του, που έμεινε ζωντανή για οκτώ δεκαετίες. 

jenny.gr
Marc Chagall, La branche de gui or Le rêve, Photograph: Sotheby’s London

Η θυελλώδης σχέση του Picasso με τη Marie- Thérèse κράτησε μέχρι το 1936 και μαζί έκαναν μια κόρη, τη Maya. Το πορτρέτο που θα τεθεί σε δημοπρασία στις 28 Ιουλίου, εκτιμάται στα 6,65 - 9,98 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τον θάνατο του Picasso το 1973, το σπάνιο έργο πέρασε στον γιο του Picasso, Bernard και αγοράστηκε από ιδιώτη το 1986 ενώ παρέμεινε μακριά από τα μουσεία και το κοινό. Το 2018, η Tate Modern είχε διοργανώσει έκθεση με έργα που είχαν ως πηγή έμπνευσης την Marie-Thérèse Walter. Τα έργα εκείνης της περιόδου είχαν στο παρελθόν πωληθεί για δεκάδες εκατομμύρια. 

Η δημοπρασία που θα γίνει στα τέλη του Ιουλίου, θα αναδείξει ένα έργο που συμπυκνώνει μέσα του, την ιστορία της ευρωπαϊκής avant- garde τέχνης του 20ου αιώνα. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Guardian, Photograph: Sotheby’s London