+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Οι πρωταθλητές διαβάζουν και επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ, ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΜΕΛΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ GAZETTA.GR ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Οι πρωταθλητές διαβάζουν και επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Οι πρωταθλητές διαβάζουν και επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους

Οι Μπεκατώρου, Κοζομπόλη, Κυριακοπούλου και ο Νίκος Γέμελος τιμούν μέσω του gazzetta.gr την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Η 2η ημέρα του Απρίλη έχει καθιερωθεί και ως παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Είναι η γιορτή της νιότης για τους μεγαλύτερους και η ... βουτιά στις αναμνήσεις. 

Είναι το ταξίδι στο παρελθόν με οδηγό τον Ιούλιο Βερν, τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Αντώνη Σαμαράκη, τον Μενέλαο Λουντέμη και τόσους άλλους συγγραφείς που μας έμαθαν... ανάγνωση. 

Οι "Μύθοι του Αισώπου", ο "Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες", ο "Μιχαήλ Στρογκόφ". To "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" αλλά και ο "Τρελαντώνης" της Πηνελόπης Δέλτα. 

Κάθε βιβλίο μια ανάμνηση, μια ιστορία, μια επέτειος. Το gazzetta.gr γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και ζήτησε από πρωταθλητές που είναι και γονείς να θυμηθούν τα παιδικά τους αναγνώσματα αλλά και τι επιλέγουν τα παιδιά τους. 

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Βούλα Κοζομπόλη, η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Νίκος Γέμελος μοιράζονται μαζί σας τις ιστορίες τους με παιδικούς ήρωες. 

Μπεκατώρου: «Φανατικά πιστή στα "Πέντε λαγωνικά"»

Την έχουμε γνωρίσει ως Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοϊας, ως την κυρία του αθλήματος στην Ελλάδα με τα 2 Ολυμπιακά μετάλλια. Είναι η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία εκτός από Ολυμπιονίκης είναι και μητέρα δυο παιδιών. 

«Με γυρίζεις χρόνια. Εγώ ήμουν φανατική με "Τα πέντε λαγωνικά". Ήταν μια σειρά παιδικών βιβλίων μυστηρίου. Σπουδαία συλλογή. Τώρα φυσικά τα παιδιά μου διαβάζουν βιβλία. Η Τζόρτζια που είναι 8 ετών διαβάζει για τον "Σπασίκλα" και ο Δημήτρης το "Ποντικομπέργκερ" του Ντέιβιντ Ουάλιαμς αλλά και τις "Περιπέτειες του Οδυσσέα" του Τζερόνιμο Στίλτον. Όλα τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία», μας λέει η Σοφία Μπεκατώρου. 

Κοζομπόλη: «Λατρεία με τον Ιούλιο Βερν» 

Η Βούλα Κοζομπόλη, που είναι πρόεδρος της Ενώσεως Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και "ασημένια" Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης θυμάται να περνάει τα παιδικά της χρόνια παρέα με τον Ιούλιο Βερν. «Είχα μεγάλη αγάπη στον Ιούλιο Βερν. Το αγαπημένο μου ήταν το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Από μικρή μου άρεσαν τα ταξίδια και διάλεξα να γίνω αθλήτρια και έχω γυρίσει μέσω του αθλητισμού ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι τυχερή.

Τα παιδιά μου διαβάζουν φυσικά και καμιά φορά τους διαβάζω και ιταλικά! Ο γιος μου που είναι 9 έχει συνέχεια στο χέρι του το βιβλίο "Ο καπετάν Βράκας" και το «Ένα μυστήριο για τον μπούφο». Η κόρη που είναι 6 ετών ακούει από την μαμά τα κλασσικά παραμύθια», σημειώνει η Βούλα Κοζομπόλη. 

Κυριακοπούλου: «Ιστορίες με ζωάκια για την Λένια» 

Έχει κερδίσει μετάλλια τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στον στίβο, αλλά το μεγαλύτερο μετάλλιο της ζωής της είναι η κόρη της. Η Νικόλ Κυριακοπούλου, που συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις του πρωταθλητισμού, είναι μια ... χαζομαμά που μας λέει: «Τα βιβλία που έχω πάρει για τη Λένια, που είναι 3 ετών, έχουν απλές ιστοριούλες με ζωάκια και μικρά παιδιά.

Το βράδυ πριν κοιμηθεί θα διαβάσω παραμύθια στην κόρη μου όπως «Τα 3 γουρουνάκια» και «Τη χιονάτη με τους 7 νάνους». Βέβαια δε λείπουν και βιβλία με ήρωες του Ντίσνευ και αν έχουν και αυτοκόλλητα μέσα ακόμα καλύτερα, και ας τα ξεκολλάει μετά η μαμά από τους τοίχους». 

Γέμελος: «Διαβάζω και σήμερα παιδικά βιβλία» 

Ο Νίκος Γέμελος είναι πατέρας 4 παιδιών. Είναι ο εθνικός μας προπονητής στην κολύμβηση και ο άνθρωπος πίσω από τον "υπερήρωα" Σπύρο Γιαννιώτη. 

Αυτό που λέει συνεχώς στα παιδιά του είναι να διαβάζουν βιβλία κάτι που φυσικά κάνει και ο ίδιος από παιδί: «Μεγάλωσα με τον Ιούλιο Βερν. Όλα τα βιβλία του ήταν τρομερά. Μου άρεσε πιο πολύ το "Από τη γη στη σελήνη". Μετά ήρθε ο Λουντέμης και το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" και οι "Άθλιοι" του Ουγκώ. Μου άρεσαν πολύ και οι μύθοι όπως εκείνος του Περσέα.

Τα παιδιά μου διαβάζουν κυρίως Ευγένιο Τριβιζά. Την "Φρικαντέλα", "Το κουδούνι του τρόμου" και άλλα. Η κόρη μου που είναι και η πιο μικρή διαβάζει παραμύθια. Τώρα με την καραντίνα διαβάζω και εγώ κανένα παιδικό βιβλίο. Ανακαλύπτεις πολλά πράγματα μέσα απ' αυτά. Είναι μια βουτιά στη... σοφία του κόσμου».