Η διπλή ανάγνωση της ιστορίας της Ελλάδας

Αντώνης Πατσούρας
Η διπλή ανάγνωση της ιστορίας της Ελλάδας
Το συναρπαστικό πόνημα της Λένας Διβάνη με τίτλο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδος» στο μικροσκόπιο.

Την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Την ιστορία την γράφουν και οι ηττημένοι που μεταλλάχθησαν σε νικητές. Την ιστορία την γράφουν οι στρατηγοί στα πεδία της μάχης, οι αθλητές στα στάδια, οι πολιτικοί στις κρίσιμες στιγμές κάθε έθνους.

Η ιστορία όμως είναι υπόθεση και των στρατιωτών που πεθαίνουν στις μάχες και δίνουν δόξα στον στρατηγό. Είναι υπόθεση δουλειάς πολλών ετών για τους αθλητές που δεν φτάνουν στην κορύφωση από τύχη.

Ιστορία είναι οι λεπτομέρειες. Ιστορία είναι οι άνθρωποι. Τα παρασκήνια. Ιστορία γράφουν και τα ζευγάρια.Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα υπάρχει πάντα μια έξυπνη γυναίκα.

Οι έρωτες και τα ερεθίσματα

Μια γυναίκα που μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Τα βιβλία της ιστορίας περιέχουν τόσες πολλές σχετικές ιστορίες. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς και την περίοδο της καραντίνας, λόγω του κορονοϊού (covid-19) είναι αυτό της Λένας Διβάνη με τον τίτλο: «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας».

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις εκδόσεις "Πατάκη" και ήδη η συγγραφέας το έχει μεταφέρει και στην μικρή οθόνη μέσα από την συχνότητα του Cosmote History.

Είναι ένα βιβλίο που αγγίξει τις 500 σελίδες. Όταν όμως το αρχίσεις απλά δεν θέλεις να τελειώσει. Είναι τόσα τα "ερεθίσματα" που... πηγάζουν από τους έρωτες της κάθε εποχής που πρέπει να έχεις και ένα χαρτί να κρατάς και σημειώσεις.

Αυτός είναι και ο ρόλος του βιβλίου. Να δίνει ερεθίσματα στον αναγνώστη. Μα τι νόημα έχει να διαβάσεις που δεν θα σε οδηγήσει πουθενά... Αυτό το βιβλίο μπορεί να σου δείξει το δρόμο για άλλα... δέκα.

Ο άνθρωπος είναι αχόρταγο ον. Διψάει για γνώση και ως γνωστόν η γνώση είναι δύναμη. Η ιστορία διδάσκει και αυτό το βιβλίο έχει πολλά να σε διδάξει εάν το ανοίξεις.

Η συγγραφέας γράφει ότι «είναι μια ακροβασία ανάμεσα στην ιστορία και στη λογοτεχνία». Ρωτάει δε εύστοχα πόσο η ιδιωτική ζωή κάποιων ανθρώπων επηρεάζει την δημόσια ζωή και την ιστορία μας χώρας. Την απάντηση θα την βρείτε μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Οι ήρωες και η εποχή τους

Η δράση του αρχίζει πριν από την επανάσταση του 1821 και φτάνει στα χρόνια της δικτατορίας του 1967. Ήρωες οι είναι βασιλιάδες, πριγκίπισες, πρίγκηπες, αριστεροί, δεξιοί, αρτίστες, πρωθυπουργοί, καταπιεσμένες γυναίκες...

Το βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε πολλές εποχές της Ελλάδας, στην Γερμανία, στην Ρουμανία, στην Αυστρία, στην Γαλλία, στη Ρωσία και σ' άλλα μέρη του κόσμου.

Στις σελίδες του υπάρχουν 8 αυτοτελείς ιστορίες. Του "γέρου της δημοκρατίας" και της Κυβέλης, του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης, του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο" Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, του θριαμβευτή των Σεβρών Ελευθερίου Βενιζέλου και της Έλενας, του Ίωνα Δραγούμη και των κυριών Πηνελόπης Δέλτα και Μαρίκα Κοτοπούλη, του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη και της Σοφίας αλλά και του πρίγκηπα Δημήτριου Υψηλάντη με την Μαντώ Μαυρογένους.

Η ιστορία καταγράφει

Η διήγηση δεν κουράζει. Οι έρωτες "καίνε". Η ιστορία καταγράφει.

Τον Γιώργο που από Σταυρόπουλος έγινε Παπανδρέου και έφτασε όχι μόνο να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός αλλά και ο γιος Ανδρέας και ο εγγονός Γιώργος. Τα πρώτα βήματα στην Πάτρα και ο μεγάλος έρωτας που δεν ήταν ένας...Ο νεαρός Ανδρέας και η κόντρα με τον πατέρα του.

Η νύφη που έφτασε στην Αθήνα και επηρέασε όσο καμία άλλη τα χρόνια προ της δικτατορίας του 1967. Η σχέση της με το "σχέδιο Μάρσαλ"; Οι φήμες και το σύνθημα του λαού "Πάρε τη μάνα σου και μπρος δεν σε θέλει ο λαός".

Ο πατέρας του Νίκου Μπελογιάννη. Η ηρωίδα μάνα και μια γυναίκα, η Έλλη, που ήταν παντρεμένη μ' άλλον και γέννησε το παιδί του Νίκου, μέσα στη φυλακή. Μια σκληρή εποχή που ακούστηκε και το σύνθημα "Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας".

Οι βασκανίες στην Κρήτη, η τιμή και ο Λευτεράκης ολάκερου του νησιού. Η πρώτη γυναίκα, η αιώνια πιστή και ο γάμος εθνικού συμφέροντος. Το μαιευτήριο Έλενα, οι σφαίρες, η ήττα του ανθρώπου που έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα της "Μεγάλης Ελλάδος" στις εκλογές του 1920.

Ο μεγάλος αντίπαλος. Ο συγγραφέας, ο γόης, ο στρατιωτικός, ο οραματιστής. Ο πολιτικός που έφυγε τόσο πρόωρα από την ζωή. Μια ζωή που την έδωσε στην Μαρίκα του και δεν την έζησε ποτέ με την Πηνελόπη. Ο πατέρας φίλος του Βενιζέλου και η ακτινογραφία μιας εποχής με πάθη και μίση για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του "δυστυχώς επτωχεύσαμε", η αδελφή ψυχή του και το κοσμικό σαλόνι της. Ο ισχυρογνώμων πατέρας. Ένα ζευγάρι που δεν ήταν ζευγάρι αλλά ήταν τόσο κολλημένο...

Η εποχή της αντιβασιλείας. Η Αθήνα μετά το 1821. Ο έρωτας της Αμαλίας για τα λουλούδια. Το παιδί που δεν ήρθε. Το άδοξο φινάλε...

Μια ηρωίδα και ένας πρίγκηπας εν καιρώ πολέμου.Το κοσμικό Βουκουρέστι και η Μύκονος την εποχή της επαντάστασης. Έρωτας που μοιάζει με θύελλα και ένας πόλεμος για την εξουσία που διαλύει τα πάντα.