Με ποσοστό 90% υπέρ της ανεξαρτησίας τους ψήφισαν οι Καταλανοί

Gazzetta team
Με ποσοστό 90% υπέρ της ανεξαρτησίας τους ψήφισαν οι Καταλανοί
Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 43% σε ένα δημοψήφισμα που θα αργήσει να ξεχαστεί όπως κι όσα ακολούθησαν.

Ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιοχής. «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 43,03%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή ήταν ημέρα μεγάλης έντασης στην Καταλονία, με δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να αναπτύσσονται μαζικά με ρητή διαταγή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ.

Σε ορισμένες τοποθεσίες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Πηγή: reader.gr